Najbolji ljubavni album u nas

  8181

  Lvky

  Ararita

  Datum izdanja: 12.11.2002.

  Izdavač: Menart

  Žanr: Pop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Ti si More
  2. Mislit na sebe
  3. Nigdi Mira niman
  4. Provaj!
  5. Uzaludan trud
  6. Svitlo u Tebi
  7. ARARITA
  8. Još uvik iman Voje.
  9. Prije sna…

  Kao prvo, da razjasnim neke stvari, Dragan Lukić – Lvky (bio) je dio meni najdražeg benda u Hrvata i objektivno vrednovanje njegove glazbe, makar ona bila totalno drugačijeg karaktera, za mene je pomalo nemoguće zbog paralela koje se u mojoj glavi povlače s njegovim prethodnim radom. A svojim radom sa Đavolima, Urbanom i prvenstveno s The Beat Fleetom, Lvky (otkud sad ovo ‘v’ u imenu, nikad mi neće biti jasno!) zauvijek je zadužio hrvatsku glazbenu scenu tako da mu se i propusti na ovom albumu mogu progledati kroz prste.

  Ararita” je album izrazito dalmatinskog karaktera, što i nije baš iznenađujuće s obzirom da čovjek čitav život živi u Dalmaciji, i vjerojatno će naći publiku među poklonicima već proslavljenih dalmatinskih kantautora (imena Olivera i Gibonnija se nameću sama od sebe, iako bi neki možda voljeli da nije tako…).

  Čak je i gostovanje Olivera na pjesmi “Provaj” potpuno nepotreban ziheraški postupak, jer on ovdje igra ulogu čovjeka iz sjene s obzirom da Lvky sasvim dobro sam izvlači pjesmu na površinu i gura je u prvi plan kao najjaču pjesmu na albumu.

  Dakako, tu je i festivalska “Ti si more” u kojoj je u stvaranju potpunog dalmatinskog ‘štiha’ pomogla klapa Iskon i koja je izvedena na šibenskom festivalu. “Nigdi mira nimam” sa svim onim pratećim vokalima zvuči pomalo eurovizijski, iako Eurovizija nikako nije ambijent u kojem bih ikad mogla zamisliti Lvkya, a pisanje pjesme za hrvatsku inačicu Eurovizije mu, vjerojatno, nije bilo ni na kraj pameti.

  Muziku podržava

  Najveća je ironija u tome što se Lvkya kakvog poznajemo može pronaći tek u “Arariti”, pjesmi koja je instrumental i koja neodoljivo podsjeća na neki od sampleova iz remek-djela TBF-a. Izgleda da Lvkyjeva jača strana ipak leži u produkciji, a pisanje pjesama za ovaj album je nešto što leži na suprotnom polu njegovog stvaralaštva.

  Ararita je, inače, mala djevojčica koju, osim na jedinstvenom omotu albuma, možete pronaći i na web stranici nagrađenoj BUG-ovim Crnim mišem za najbolju web stranicu nekog glazbenika. Sasvim originalni crteži Mare Milin možda su i najbolja reklama ovom albumu.

  Osim par Crnih mačaka, Lvky je dobio i Porina, a “Araritu” je domaće kritičarsko tijelo proglasilo možda i najljepšim ljubavnim albumom u Hrvata, a sve to i nije bez vraga!

  Kad se zaželite mora, valova, sunca i ljeta, “Ararita” je tu da vam pomogne vratiti ljepljiv i slan osjećaj na kožu i vašu sobu pretvori u ljetnu terasu na kojoj se kao glazbena podloga podnevne fjake čuje “Ti si more”…

  Muziku podržava