Mura mene zove i samo ostala je sjena

  1597

  Emphasis

  Gliding Over All

  Datum izdanja: 14.02.2013.

  Izdavač: Geenger Records

  Žanr: Post-Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Alda
  2. Every Storm Keeps a Secret
  3. Sun Falls Earth Rises
  4. Animals
  5. Tonight We Ride Ghost Horses
  6. Some Places Take Places
  7. Enter The Signs
  8. Mura

  So, you listen to me! Television is not the truth. Television’s a goddamn amusement park. We’re in the boredom-killing business. So if you want the truth, go to God. Go to your gurus. Go to yourselves, because that’s the only place you’re going to find any real truth. But, man, you’re never gonna get any truth from us.

  Svaki rock album ima (ili bi barem trebao imati) priču dublju od pukog zazivanja kafane i neprežaljene ljubavi. Srećom, hrvatska zbilja nudi i previše tužnog materijala za opisati osjećaje, pa domaćim bendovima nije teško pronaći temu kojom će zadovoljiti sebe i ljude koji ih slušaju. No, u slučaju čakovečkog Emphasis glas bi se trebao čuti i puno dalje!

  Tekst s početka bruji iz legendarnog filma “Network”, a još se bolje uklopio na pjesmi “Sun Falls Earth Rises“, trećoj stvari s drugog albuma “Gliding Over All”. Atmosferične ili ritmične, pjesme plešu oko stoner rocka i onoga što smo u ovom tisućljeću nazvali post-rock. Ono što ističe Emphasis od uobičajenog niza sličnih bendova odličan je spoj ove mnogima ‘dosadne’ muzike i recitacija koje minutama daju boju, a cijelom albumu poruku i smisao.

  Melodije i odličan zvuk znaju biti metalizirani (“Tonight We Ride Ghost Horses“), a sludge izleti na “Animals” uljepšani su adamjonesovskim melodijama i Isisovim gitarama. Pored njih, odmor i lijepe prirodne primisli stigle su s klavirom i gitarom na “Some Places Take Places“, nakon čega je još jednom dokazano da se i kod nas zna složiti dobar i žestok zvuk cijelog benda.

  Muziku podržava

  No, nije ni približno prvi put da slušamo takve opise i usporedbe. Ono gdje su Emphasis opalili šamarčinu svim skepticima je stvarčuga “Mura“. Već smo rekli od kuda dolaze, pa i samo ime postaje logičnije, ali dovesti kulturno umjetničko društvo da odradi regionalne ženske vokale je opaki potez! KUD Katruže Žiškovec u suradnji s opisanom muzikom pokazatelj je da se napokon ne sramimo vlastite države!

  Ako već pored domaće žabokrečine (ili močvare, kako neki kažu) pucamo na vanjsko tržište bjelosvjetskim stilovima i produkcijom – uzmimo barem nešto sa sobom! Osim takvih ‘eksperimenata’, Emphasis su domaćem metaliziranom post-rocku podarili lijepe melodije, koje napokon nisu nužno ispale post-rockerski tužne, čemerne i beznadne. I ne samo to – ovo je bend koji i dalje vjeruje u sve što prati njihov rad, pa je i dizajn albuma stigao iz ruku bubnjara. No, to je samo mali primjer…

  Pored ovakvih albuma nema se puno za pričati, nego se zbilja nekad treba složiti s još jednom konspirativnom porukom iz filma koja se prožela albumom “Gliding Over All“: “This is mass madness you maniacs! In God’s name you people are the real thing, WE are the illusion! So turn off your television sets. Turn them off now. Turn them off right now. Turn them off and leave them off. Turn them off right in the middle of the sentence I am speaking to you now! Turn them off!“. Poslušajte Emphasis!

  Muziku podržava