Mastodon i dalje izaziva pješčane oluje!

  759

  Mastodon

  Emperor of Sand

  Datum izdanja: 31.03.2017.

  Izdavač: Reprise Records / Dancing Bear

  Žanr: Progressive Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Sultan’s Curse
  2. Show Yourself
  3. Pecious Stones
  4. Steambreather
  5. Roots Remain
  6. Word to the Wise
  7. Ancient Kingdom
  8. Clandestiny
  9. Andromeda
  10. Scorpion Breath
  11. Jaguar God

  Drznuo sam se! Čini mi se da sam se drznuo pomisliti da su Mastodon ispucali svoje adute. Da su zadovoljili dušu metal progerima svojim prvim albumima i da su zatitrali radijskim eterima širokim melodijama posljednjeg remekdjela. I mislio sam da je to možda to…

  Veselkastu i plesnu “Show Yourself” shvatio sam kao obistinjavanje Brentova pljuvanja po metal pokretu i najava da će od sada radije snimati r’n’r albume na pragu Thin Lizzya.

  Drznuo sam se i pao na dupe! “Emperor of Sand” je sigurno malo ispoliraniji pod rukama Brendana O’Briena (s njim su odradili i “Crack the Skye”), ali to je albumčuga koja nema zašto zasmetati bilo kojoj grupaciji Mastodonovih fanova. Čak štoviše!

  Muziku podržava

  Čak se vratilo i ono na čemu su sagradili svoju avanturističku reputaciju – konceptualni album. Na žalost samog benda, i ovoga puta povod je gubitak nekog bliskog. Troyevoj supruzi dijagnosticiran je rak dojke, Brannova majka prolazila je kroz kemoterapiju, a Billova majka preminula je nakon brobe s tumorom na mozgu. Dobra pjesma rađa se iz nemirnog i tužnog srca, a sreća svih nas je što Mastodon svoju patnju znaju kanalizirati kroz zanimljive fantasy poredbe.

  “Emperor of Sand”, u kojem je pijesak simbol smrtnosti, ali i spretan način da radnju smjeste u drevni arapski svijet. U pustinju gdje vas Sultan osuđuje na smrt od koje bježite, izgubite se i telepatski komunicirate s afričkim i američkim plemenima da vas spase slanjem kiše.

  Već i naslovi pjesama garantiraju epsku avanturu – razigrana mastodonka “Sultan’s Curse”, ili “Precious Stones” prepuna dinamike, ritma (čak i def na zadnjem solou!), poletnosti i širokog refrena “Don’t waste your time, don’t let it slip away from you!”. No, čak i taj refren je ništa u odnosu na nešto za što već sada svi skupa zagrijavamo grla i nadamo se live izvedbama – “Roots Remain” je mirne duše jedna od najjačih stvari njihove karijere i još mirnije duše pjesma koju možete pustiti nekome tko ih nikad nije čuo i dobit će vrlo jasnu sliku.

  “Antient Kingdom” jednako je zanimljiva kombinacija brutalnosti i prekrasnoće, a da se nastavi još jedna tradicija na “Scorpion King” svratio je uobičajeni gost. Pogađate? Scott Kelly…

  I da odličan album dobije odličan kraj, pobrinula se najkompletnija i najepskija od svih – “Jaguar God”. Osam minuta Mastodonovog 100 zašto – 100 zato!

  Kako su ovi ljudi već toliko godina konstantno kvalitetni, a istovremeno zadovoljavaju i sebe i fanove, teško je shvatiti. Takva karijera zbilja je rijetkost i samo se nadam da njihova blesavoća ima strpljenja da i oni kroz koju godinu ili kroz koji album postanu pravi mastodonti i pravi kultni bend. Iako, vjerojatno već i jesu…

  Muziku podržava