Snimiti konceptualan album za mnoge predstavlja pravi kreativan izazov – kao da skladanje pjesama samo po sebi ne iziskuje posebnu vještinu, kad se tome doda određena tema koja se proteže kroz svaku pjesmu i  slijed svakakvih događaja, jasno je da ponekad ishod takvog stvaralaštva može biti prilično bizaran. Takav je slučaj bio s australskom senzacijom King Gizzard & The Lizard Wizard, koji su svojim rekordnim brojem odličnih izdanja 2017. godine i zavidnom diskografijom pomeli apsolutno sve pred sobom te se danas s pravom smatraju jednim od najinovativnijih i bendova koji je pomaknuo granice eksperimentalnog rocka i čiji su koncerti opisani kao psihodelični spektakli.

Jedno od njihovih najzanimljivijih izdanja bez sumnje je “Murder of the Universe”, konceptualan album u kojem se spominju hibridi ljudi i zvijeri te kiborg koji je od soje izgradio poseban stroj čija je jedina svrha – povraćanje.

Gizzardi nisu jedini koji su u svoju diskografiju hrabro smjestili tematski apsurdne albume, takvih glazbenika ima mnogo, a navedeni su doista dokazali da posjeduju bujnu maštu i kreativnost.

1. Mastodon – “Crack the Skye”

Album je posveta sestri Branna Dailora, bubnjara benda, koja je preminula s 14 godina. U njemu se javlja tema paraplegičara koji svijetom putuje pomoću astralne projekcije, a nakon nezgode izazvane blizu Sunca njegova se duša nađe u tijelu Rasputina koji nakon svoje smrti pokuša dušu dječaka vratiti pripadajućem tijelu nakon što isto otkriju dječakovi roditelji. Duše putem nailaze na svakakve prepreke, poput vraga koji njima pokušava zagospodariti.

2. mewithoutYou – “Ten Stories”

Peti album američkog indie rock benda objavljen je 2012. godine, a prati priču putujućeg cirkusa u 19. stoljeću koji je, putujući vlakom, doživio prometnu nesreću. Svaka pjesma donosi perspektivu jedne od životinja koje su se njime prevozile. Tako se u pjesmi “Elephant in the Dock” spominje slon koji je za istu nesreću okrivljen i osuđen na vješanje, dok se u “Aubergine” spominje riba koja se zaljubi u patlidžan.

3. Frank Zappa – “Thing – Fish”

Legendarni glazbenik u čijoj se diskografiji nalazi preko sto izdanja 1984. je godine objavio i ovaj kontroverzan konceptualan album. “Thing – Fish” je tematski inspiriran epidemijom AIDS-a koja se tada javila u Americi i brojnim teorijama zavjere koje su se tada javile, pa je tako u središtu zbivanja albuma princ na čiji je zahtjev stvoren virus koji će biti poguban samo za Afroamerikance i homoseksualce i koji ih preobrazi u bizarna stvorenja (“Head like a potato, lips like a duck, big ol’ hands”).

4. Styx – “Kilroy Was Here”

Jedanaesti studijski album ove rock grupe iz Chicaga objavljen je 1983. godine, a naziv je dobio po poznatom grafitu koji je bio popularan nakon Drugog svjetskog rata. Styx su u tom periodu željeli snimiti album kojim će ismijati konzervativne skupine i aktiviste koji su se protivili rock glazbi; to su učinili kroz priču o zemlji u kojoj je taj žanr bio zakonski zabranjen, a njegova je sudbina ovisila o jedinom preostalom rockeru. Glavni junak je Robert Orin Charles Kilroy (inicijali R.O.C.K.), koji uspješno bježi iz zatvora kojeg čuvaju roboti kako bi još jednom mogao zasvirati s novim naraštajima glazbenika.

5. Kool Keith – “Dr. Octagonecologyst”

Reper Kool Keith svoj je prvijenac izbacio 1996. godine pod aliasom Dr. Octagon. U središtu zbivanja je istoimeni lik koji je opisan kao vanzemaljski ginekolog koji putuje kroz vrijeme i ubija ljude. Tekstovi pjesama prilično su apsurdni, a produkcija sadrži elemente hip-hopa, trip-hopa, psihodelične i elektronske glazbe. Mnogi smatraju da je “Dr. Octagonecologyst” jedan od najboljih rap albuma ’90-ih, tako je i Kool Keith jednom prilikom izjavio da je prodan u preko dvjesto tisuća primjeraka iako nije izašao pod poznatom diskografskom kućom.

6. Matthew Herbert – “One Pig”

U ovom hvaljenom albumu Herbert dočarava život i smrt uzgojenih životinja. “One Pig” posljedni je dio trilogije albuma (prvi je nazvan “One One”, drugi “One Club”). Zvukovi koji su korišteni na albumu su sampleovi snimljeni na farmi.

7. Mort Garson – “The Wozard of Iz”

Album elektroničke glazbe koji je snimljen 1968. godine parodija je na filmski klasik “Čarobnjak iz Oza”. Radnja je smještena u ’60-e a likovi su pripadnici hippie pokreta.

8. Matmos – “A Chance to Cut is a Chance to Cure”

Elektronička grupa Matmos ovaj je album izdala 2001. godine. Na njemu su korišteni sampleovi zvukova medicinskih zahvata, a iznimka je posljednja pjesma na albumu nazvana “For Felix (And All the Rats)” koja je posveta njihovom preminulom ljubimcu.

9. Jimmie Haskell – “California ’99”

Skladatelj Jimmie Haskell poznat po radu na filmskoj glazbi prvi je konceptualni album snimio 1971., a riječ je o distopijskoj priči u kojoj su Sjedinjene Američke Države preimenovane u “California” nakon ekonomske krize. U jednoj od pjesama Srednji Zapad  je nazvan “Prolazom Marihuane i Insekata” jer su insekti za ljude postali glavni izvor proteina, a čitavo je društvo podvrgnuto masovnoj kontroli političara.

10. Devin Townsend – “Ziltoid the Omniscient”

Koncept desetog studijskog albuma ovog kanadskog glazbenika poznatom po uvrnutim konceptualnim albumima mnogi smatraju njegovim najbizarnijim. Naime, riječ je o vanzemaljcu Ziltoidu koji je na naš planet došao s misijom da isproba “najbolju kavu koju nudimo”, no kako mu se njen okus nimalo ne svidi, odlučuje skupiti vojsku vanzemaljaca i napasti Zemlju.

43 Shares