Ludilo živi vječno

  2384

  Olovni ples

  Ludilo

  Datum izdanja: 19.01.2011.

  Izdavač: Brlog Records

  Žanr: Blues, Country, Folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Intro
  2. Ludilo
  3. Lili
  4. Kako pamtim majku
  5. Tango
  6. Metamorfoza
  7. Što sam ja tebi
  8. Mrtvo sunce
  9. Noć

  Ludilo” je četvrti studijski album grupe četveročlane dugoselske grupe Olovni ples u kojoj nastavljaju svirati glazbu ukletih i prokletih.

  Olovo uostalom ne pleše, olovo tone, a slušatelj će u ploči “Ludilo”
  utonuti u posebnu atmosferu boemštine, dekadencije i skrivenih tajni. Stilski se “Ludilo” naslanja podjednako na country i folk tradiciju američkih lutalica, kao i na europsku tradiciju šansone.

  Slušatelja očekuje 40 minuta mračnih tonova podcrtanih gitarama i harmonikom, kao instrumenti za ritam se koriste razne zvečke, šuškalice, pljeskanje – sve u cilju stavljanja atmosfere u prvi plan.

  Album donosi uglazbljenu (i to u pravilu jako dobro uglazbljenu) poeziju Menlave Rumija, perzijskog pjesnika iz 13. stoljeća, poeziju hrvatskih pjesnika Ivana Rogića Nehajeva (”Lili”, ”Kako pamtim majku” i ”Tango”), Slavka Mihalića (”Metamorfoza”), Đure Sudete (”Mrtvo sunce” i ”Noć”) te Stipe Periše (”Što sam ja tebi”). To Olovnom plesu nije prvo druženje s pjesnicima, već prije se koristila poezija Dragutina Tadijanovića, Antuna Branka Šimića i Antuna Gustava Matoša.

  Muziku podržava

  Kreira se tmurna atmosfera na granici zone sumraka zdravog razuma – upravo onakva, hiperemotivna, povremeno teatralna i na šarmantan način patetična, kakvi već veliki pjesnici jesu. Pjevač povremeno nespretno frazira riječi, no tako je to kada se pjeva poezija namijenjena čitanju a ne pjevanju. Epska naslovna pjesma kvalificira se za jednu od najboljih stvari ove godine, kakvu bi danas-sutra mogao obraditi Darko Rundek ako mu ponestane autorske inspiracije, a “Ludilo” se također može smatrati bliskim rođakom albuma Neila Younga “Le Noise“.

  Zadnja grupa koja je koristila sličnu igru riječi u svom nazivu kao Olovni ples je grupa Led Zeppelin. Teško da će Olovni ples doseći njihovu svjetsku slavu, no s ovim se albumom Olovni ples definitivno svrstao u gornji dom prve lige autorske muzike u Hrvatskoj, a vjerujem da bi uz adekvatnu promociju (za početak, bolju knjižicu s riječima pjesama te po mogućnosti s prijevodom), u Europi izdržali dulje nego NK Dinamo.

  Muziku podržava