Judette su na pravom putu

  112

  Judette

  27

  Datum izdanja: 02.12.2016.

  Izdavač: Croatia Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Lijepa laž
  2. U mrak
  3. Voli me
  4. Neki drugi gradovi
  5. Žuti vlak
  6. Bez tebe
  7. 27
  8. Vjerujem
  9. Rio
  10. Kraj
  11. Za kraj
  12. Divan svijet

  Još tamo od kraja ’90-ih i benda Flare, pojavljivali su se mnogi bendovi s frontmenicama koji su spajali rock s pop melodijama.

  Judette možemo smatrati jednim od takvih bendova. Sad kad smo ih stavili u određenu ladicu, možemo krenuti dalje.Prekretnica u karijeri Judettea se dogodila 2010. kad su zaključili da je krajnje vrijeme da upokoje cover band D’Kidz, preimenovali su se u današnji Judette i krenuli s autorskim stvarima. Nekoliko singlova se fino zavrtilo u eteru, bilo je tu i nekih uspjeha na pojedinim natjecanjima, da bi sve kulminiralo krajem prošle godine s prvijencem “27”.

  Kao što sam već ranije rekao, Judette su jedan klasičan pop-rock bend koji je nastao djelomično pod utjecajem Flare koji je u jednakoj mjeri miješao melodije i žestoke gitare, odnosno pružaju jedan vrlo radiofoničan zvuk kojim bi se trebalo vrlo lako uspjeti kod nas. Od recentnih bendova, svakako najviše sličnosti imaju s MM kombinacijom – Markizom i Moskvom.Zbog čega se čini da je Judette na pravom putu, a mnogi slični bendovi ne uspijevaju jest upravo taj nos za pjesmu jer mnoge pjesme slušatelju legnu na prvu. Kombinacijom žešćeg zvuka i hitoidnosti, uspjeli su fino izbalansirati dvije krajnosti, pa sve zvuči prirodno i moćno, ali i pristupačno široj masi ljudi.Uvodna pjesma “Lijepa laž” je jedna od zicera za uspjeh jer ima sve što moderna pjesma mora imati, zaraznu melodiju s naglašenim gitariskim refrenima plus ‘e-e-e-e-e-e-e-e-e-e’ refren da lakše uđu u uho i imaš hit. Pretpostavljam da će ta pjesma biti jedan od narednih singlova, ako ne već i sljedeći.

  Muziku podržava

  U mrak” donosi dvije ključne suradnje, a to su John (M.O.R.T.) na vokalu i Mark Mrakovčić kao autor pjesme, pa smo dobili jedan duet koji podsjeća na ’90-e i britpop himne. Tu se i promijenio refren u ‘o-o-o-o-o-o-o-o’, pa tako možemo razlikovati refrene iz prve dvije pjesme, iako su posloženi po sličnim shemama.

  U “Voli me” dobivamo najraznolikiju interpretaciju frontmenice Lee, dok u “Neki drugi gradovi” dobivamo najmirniju, akustično vođenu skladbu u kojoj emocije izbijaju u prvi plan. Nakon nje slijedi posljednji singl “Žuti vlak” koji najviše škripi u tekstualnom dijelu, a i u refrenu nedostaje malo snage.

  Novo gostovanje dobivamo u “Bez tebe” u kojoj je Lea podijelila vokale s Damjanom Spajićem (Kinoklub). Pjesma spada među prosječnije numere albuma, a tu su zvukovno najbliži riječkom Kraju programa. Do kraja se ističe još singl “Rio” koji je okružen vrlo solidnim pjesmama čime se dobilo na finoj zaokruženosti albuma.

  Definitivno naša scena nudi dobre bendove, samo treba malo raskrčiti im put od ovih starijih koji uzimaju sav prostor u medijima. Judette ima mjesta za napredak, ali i sad već pružaju jednu zabavnu sliku koja bi lakoćom mogla pasti na plodno tlo. Ako taj val srodnih bendova napravi svoje, uskoro bi mogli imati nekoliko pop-rock bendova s frontmenicama na čelu, a to bi svakako malo uljepšalo scenu.

  Judette ima pjesme, ima potencijalne hitove, te uz mali popravak pojedinih (u najmanju ruku) čudnih stihova i refrena, možemo očekivati velike stvari od njih. Temelj s “27” je sigurno postavljen.

  Muziku podržava