Još kada Hecker pobjegne od kaosa i okrene se kvaliteti

  537

  Tim Hecker

  Love Streams

  Datum izdanja: 08.04.2016.

  Izdavač: 4AD

  Žanr: Eksperimental, Elektronika

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Obsidian Counterpoint
  2. Music of the Air
  3. Bijie Dream
  4. Live Leak Instrumental
  5. Violet Monumental I
  6. Violet Monumental II
  7. Up Red Bull Creek
  8. Castrati Stack
  9. Voice Crack
  10. Collapse Sonata
  11. Black Phase

  Osmi album kanadskog elektroničara Tima Heckera ujedno je i njegovo najzapaženije djelo dosad, a za nove zvukove uvijek raspoložen Pitchfork počastio ga je s visokom ocjenom od 8.2.

  Ne bih ulazio u analizu koliko je to realno, no jedno je sigurno – Hecker je zanimljiv i glazbeno talentiran, no smeta mu višak ambicije. Naime, čovjek želi previše toga ugurati u jednu stvar pa umjesto krasnog elektronskog minimalizma Jona Hopkinsa ili Bena Lukasa Boysena slušatelj često dobije bućkuriš ili kako bi se to ljepše reklo – kakofoniju. Uvodna stvar “Obsidian Counterpoint” s lijepo ubačenom melodijom indijanske flaute ne upućuje na to, no već sljedeća pod nazivom “Music of the Air” zapljuskuje uši nerazgovijetnim preklapanjem raznih sampleova i distorziranim zvukom koja para živce. Moćna i atmosferična je “Live Leak Instrumental“, koja bi savršeno poslužila kao glazbena podloga za neku scenu iz Lynchovog filma. Ipak, najupečatljivija i svakako najslušljivija je “Castrati Stack” koja je, logično, dobila i najviše pažnje u medijima.

  Sve zajedno, kad se stavi na papir, album “Love Streams” i ne djeluje tako loše. Svojim originalnim pristupom Hecker svakako unosi svježinu na elektronsku scenu, no u težnji za eklektizmom često dolazi do prenatrpanosti i kaosa koji mu nikako ne ide na ruku.

  Šteta, s obzirom da ovaj glazbenik očito ima smisla za dobru melodiju, a tehničkog mu znanja nimalo ne fali. Valjalo bi samo malo stati na loptu po pitanju zvukovne kvantitete i okrenuti se kvaliteti.

  Muziku podržava