Jednostavno kompleksno jelo od Gustafa

  1446

  Gustafi

  Maneštra

  Datum izdanja: 18.11.2015.

  Izdavač: Spona

  Žanr: Pop, Rock, World Music

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Za ljubav se ne moli
  2. Hiti se na mene
  3. U mojoj glavi
  4. THC balun (Cumbia Istriana)
  5. San Pierino
  6. Živi unutra, mrtvi van
  7. Ja sanjan
  8. Kad toje ime
  9. (Noć kada) Pula je krepala
  10. Ni vlaka za Divaču

  Gustafi su novi album nazvali po tradicionalnom istarskom varivu maneštri.

  Drugi je to album koji su objavili za malu ali produktivnu diskografsku kuću Spona u suradnji s Art Istra Records, no “Maneštra” ne ponavlja toliko formulu “Kanibalkanske” iz 2012., već prije označava povratak klasičnijem zvuku Gustafa s njihovih najomiljenijih albuma.S njima više nije Barbara Munjas koja sada vodi svoje Barbare, i koja je uvelike obilježila zvuk prethodna albuma Gustafa na kojima je duplirala glas Edija Maružina. Nema više ni jednoličnog ritma koji je udarao trans-tempo na “Kanibalkanskoj”, kao ni sampleova sirena i solaža na tipkama mobitela te sličnih fora koje su znale upropastiti neke pjesme na “Chubacabri“.Umjesto toga tu je povratak provjerenoj kombinaciji zvukova američkog i ovog našeg Sredozemlja. Prljavim gitarskim riffovima, veselim dionicama puhača i harmonike te pozivima na bonvivansko slavljenje života.Nakon kratke, ali slatke “Za ljubav se ne moli” slijedi veseli singl “Hiti se na mene” s vrckavim tekstom koji će zasigurno postati dio obveznog repertoara u slavnim “štalama”. Još jedan izgledni kandidat za koncertnog favorita je tipična gustavska tex-mex veselica “San Pierino” u kojoj Edi moli sveca zaštitnika pijanaca da mu oprosti grijehe raskalašenog života i pomogne mu naći pravi put. Na kraju nas čeka očekivani tvist: ako mu već ne može oprostiti, onda barem neka mu pomogne s još jednom litrom.

  THC balun” u podnaslovnu ima etiketu “Cumbia Istriana” što odlično opisuje što se unutra nalazi: miks latino ritmova i tradicionalne istarske trajna-nina-nena melodije. “Živi unutra, mrtvi van” sa zaraznim riffom poziva na udaranje brige na veselje, kvalitetan riff ima i “U mojoj glavi“, dok je “Kad toje ime” jednostavni brzi country-punk.

  Muziku podržava

  Ja sanjan” je najneobičnija pjesma na albumu, svojevrsni moderni prog-rock a la Gustafi. U “(Noć kada) Pula je krepala” nam Edi storyteller priča priču o jednoj večeri kad se dobro raspoložen zaputio u Pulu u provod i oživljavanje dobrih starih vremena, da bi pronašao samo prazne ulice i oštarije. Lagana promjena atmosfere na taj način priprema teren za zloslutnu minijaturu “Ni vlaka za Divaču” koja zatvara album s čekanjem na vlak koji neće doći.

  Gustafi su za album odabrali ime “Maneštra” jer je glazba na njemu kako kažu, kao i to slavno pučko jelo jednostavna, a kompleksna, neograničena, a zaokružena. Prilično je to dobar opis ovog albuma od nepunih 30 minuta trajanja.

  “Maneštra” možda nije u rangu s klasicima “Sentimientomuto” i “Vraćamo se odmah” (nedostaje recimo barem jedna rasna balada poput “Forši i sad”), no mnogi stari fanovi će ga zasigurno ocijeniti kao najbolji album Gustafa još od “Na minimumu” iz 2002.

  I nakon preko 30 godina glazbenog djelovanja Gustafi su u respektabilnoj formi te s veseljem možemo očekivati susrete na njihovim budućim nastupima. Dotad ne zaboravite da je maneštra najbolja četvrti dan.

  Muziku podržava