Jedan povratak i jedan odlazak

  970

  Mercury Rev

  The Light In You

  Datum izdanja: 02.10.2015.

  Izdavač: Bella Union

  Žanr: Alternative, Pop, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. The Queen of Swans
  2. Amelie
  3. You’ve Gone With So Little For So Long
  4. Central Park East
  5. Emotional Free Fall
  6. Coming Up For Air
  7. Autumn’s In The Air
  8. Are You Ready
  9. Sunflower
  10. Moth Light
  11. Rainy Day Record

  Omiljeni ‘čmrljavci’ americane, poznati po predivnim, snolikim zvukovima, 7 godina nakon izdavanja albuma “Snowflake Midnight” i “Strange Attractor” imaju novi album koji se sastoji od dvije polovice različitih albuma.

  Jedno je yoga i meditacija za indie-rockere, hipstere i sve one koji se takve osjećaju, a drugo je zbirka kompozicija kojima pokazuju da je šefu Jonathanu Donahueju i grupi dosta snimanja orkestralnih uspavanki sa zvukom u bojama novogodišnjeg bora. Dugogodišnji suradnik/član Dave Fridmann, nakon svih ovih godina, nije uključen u stvaranje ove ploče no nećemo to odmah spomenuti jer su Donahue, Grasshopper i ekipa složili zvuk tako da se ni ne primjećuje. Prva polovica nove kolekcije “The Light In You” točno je ono što višedesetljetni konzument ove skupine želi čuti od njih i upravo to dobiva i to u tehnikoloru, u vrhunskoj kvaliteti, kako spada i dolikuje. “The Queen of Swans”, “Amelie”, “You’ve Gone With So Little For So Long” i pogotovo veličanstvena “Central Park East” su komadi za koje bi mnogi prodali par organa samo da ih imaju u svom portfoliju. To je muzika koja stvara slike u mraku, u tišini, u smiraju i vodi slušatelja na mjesta s posvećenim tajnama.

  Ako su takve prve četiri, kakve su tek ostale? Pa, kako da se kaže politički korektno, svakakve. Da skratim, riječ je o odličnim (“Coming Up For Air”, “Autumn’s In The Air”), vrlo dobrim (“Moth Light”), podnošljivim (“Emotional Free Fall”) i blesavim (“Rainy Day Record”, “Sunflower”) snimkama.

  Muziku podržava

  Nakon “Autumn’s In The Air” album naglo i nepredviđeno skreće u viziju ‘samo raspali’. “Are You Ready?” je dance-pop broj kakav očekujemo od Robbiea Williamsa ili Bruna Marsa (već vidim kako Robbie i Mars čupaju kosu jer im Donahue otima obožavateljice), “Sunflower” je lijep pokušaj koji zvuči kao loša imitacija Tine Turner. Ljudima, naime, nije baš prioritet u životu čuti kako zvuči kada Donahue ili tko već iz benda napiše prosječnu pjesmu koja nema senzibilitet Mercury Reva.

  “Rainy Day Record” sadrži repanje, te crnačke puhačke dionice i marširajuće ritmove, nakon čega zaključujemo da Donahue ne zna repati i da afroameričku glazbenu ostavštinu ostavi nekom tko zna to svirati. To stoji ako smo smrtno ozbiljni. U nekim neobaveznijim trenucima “Rainy Day Record” je zabavna zezalica koja podsjeća da se život sastoji od promašaja.

  “The Light In You” je bolja ploča od “Snowflake Midnight” i pokazuje da za grupu ima nade da snimi još štogod zanimljivo. “The Light In You” je ispunila osnovni plan: iznjedrila je par novih koncertnih aduta koji će biti dostojni da se izvedu kraj “Dark Is Rising”, “Opus 40” ili “Endlessly”.

  Muziku podržava