Hod po rubu realnosti i snova obećavajućeg ‘čudovišta’

  636

  Promise And The Monster

  Feed The Fire

  Datum izdanja: 22.01.2016.

  Izdavač: Bella Union

  Žanr: Folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Feed The Fire
  2. Hunter
  3. Time Of The Season
  4. Slow and Quiet
  5. Apartments Song
  6. Julingvallen
  7. Hammering The Nails
  8. The Weight Of iI All
  9. Machines
  10. Fine Horseman

  Billie Lindahl poznatija pod umjetničkim imenom Promise And The Monster još je jedno malo glazbeno čudo iz Švedske.

  Već smo naviknuli da Skandinavija donosi brojne talente, ne samo na indie sceni, nego i u drugim strujama. Debitantski album “Transparent Knife” izdala je 2007. kojim je odmah bila zapažena. Četiri godine poslije uslijedio je i drugi album “Red Tide”, a sada imamo treći “Feed The Fire” koji je prvi za novu producentsku kuću Bella Union.Što se tiče samog koncepta albuma, Billie se izrazila da je to miks ’60-ih s malo mračnijim zvukom, kao da ste spojili Leea Hazlewooda i Nico. I to doista ima smisla jer se osjeti taj štih ’60-ih i ’80-ih pomiješan sa suvremenim freak folkom i dark folkom. Ova Šveđanka je spojila ta dva svijeta i ponudila dobar album.

  Intrigantnog imena, pomalo ambivalentnog, kakva je uostalom njena pojava, ali i glazba, pogotovo aktualni album za kojeg je rekla da vatra može biti i konstruktivna i destruktivna, kao i život i smrt. Na ovom je albumu pokušala istražiti kontradiktornosti emocija i razuma, snova i realnosti.

  Muziku podržava

  To je pejzaž prožet jakim emocijama sa slikama kože, tijela, puti, suprotstavljenosti ljudskog i prirodnog svijeta, animalnog u ljudskom i preispitivanju realiteta i poremećenosti. Sve to s jasnom porukom koja se ne odlučuje ni za jednu stranu, nego pokušava pomiriti suprotstavljenosti i pronaći sredinu između ekstrema i podijeljenosti.

  Sagledavanjem najintimnijeg u sebi, Billie donosi priče s ruba svjesnog i nesvjesnog ujedno dekonstruirajući sam koncept realiteta i tako donosi nešto eklektično i svježe.

  Uvodna “Feed The Fire” je kao neka vrsta otvaranja: “I’m already too involved, I’m forced into the core.” I album je upravo to: kao ispovijedanje vlastitog iskustva i pokušaj prenošenja te emocije drugima kroz sanjive pjesme sa suptilnim i nježnim vokalom koji ponekad postane malo žešći kao u “Slow and Quiet“.

  Time Of The Season” ima izražene gitare i najupečatljivija je stvar na albumu, iako ni druge ne zaostaju pa tako imamo “Hammering The Nails“, laganiju folk numeru na tragu Joanne Newsom ili Fursaxe.

  Nešto slabije su “Apartments Song”, “Julingvallen” i “Machine” u kojima se dosta ponavlja i zastrani u pretjerivanje s vokalom pa zvuči pomalo neslušljivo.

  No, ipak je ostatak albuma na razini i prilično je odmjeren. Cjelokupni dojam kvare tri stvari, dok su ostale jako dobre.

  Promise And The Monster je jedna zanimljiva glazbenica koja se ne boji izraziti svoje emocije i pretočiti to u kvalitetno izdanje koje ne prelazi u patetiku, nego je odmjereno. Iako je slabiji od prvog albuma kojeg će teško nadmašiti, “Feed The Fire” je jedno solidno izdanje i Billie bi mogla donijeti još kvalitetnih albuma.

  Muziku podržava