Hrabra glazba nekadašnje wannabe sportašice

  504

  Your Friend

  Gumption

  Datum izdanja: 29.01.2016.

  Izdavač: Domino Records / Dancing Bear

  Žanr: Eksperimental, Pop, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Heathering
  2. Come Back From It
  3. To Live With
  4. Desired Things
  5. Nothing Moved
  6. Gumption
  7. I Turned In
  8. Who Will I Be In the Morning?

  Taryn Miller mlada je djevojka koja svoju glazbu gradi iza imena Your Friend.

  Album “Gumption” iz siječnja ove godine njezin je prvi album izdan pod protekcijom indie izdavača Domino čiju pažnju je zadobila nakon plasiranja svog samoizdanog EP-a “Jekyll/Hyde” 2014. godine.Taryn Miller glazbu ozbiljnije primjećuje tek u srednjoj školi kada igrom slučaja kao tadašnja sportašica biva izložena probama školskog zbora koje su se odvijale vrata do. Osluškivanjem i tajnim promatranjem proba, a naknadno i pjevanjem u zboru zaiskrila je njena znatiželja i započeo glazbeni put istraživanja glazbe te svih njenih mogućnosti i slojevitosti. Svoju pažnju ne uspijeva zadržati samo na jednom instrumentu pa izučava sviranje različitih instrumenta u različitim sastavima različitih glazbenih izričaja ali i pohađa satove klavira i solo pjevanja. Upravo sva ta raznolikost interesa možda je razlog koji je tjera da svojom glazbom na kraju ostavi dojam jednoličnosti.

  Ne doslovne jednoličnosti, već one zanimljive jednoličnosti koja obiluje kombinacijama nespojivih zvukova i instrumentalnih dijelova čije lebdeće ozvučje probijaju glasovne dionice kako u pjesmi “Heathering” ‘otvorenici albuma’, tako možda i najizražajnije u pjesmi “Desired Things“.

  Muziku podržava

  Upravo je vokal njena uzda koja daje dojam cjeline i drži vas u po autoru zadanim granicama dok lagano lelujate ovom četdesetominutnom glazbenom pričom. Teme o kojima ‘progovara’, bilo da se radi o hrabrosti ili nečem drugom zbog načina kako ih uobličava svojim medativnim vokalom djeluju krajnje opasno intimne. A stvari kad netko zvuči kao da ogoljava svoju dušu uvijek su bile i bit će kočnice koje vas vraćaju u fokus albuma i prisutno slušanje, a ne lutanje i pasivno slušanje.

  Zvučati iskreno veliki je mamac današnjeg svijeta, a zvučati iskreno i pri tome rušiti zadane, ugodne i masovno prihvaćene obrasce za brzinsko dostizanje glazbene plićine dodatna je pogodnost kojim autorica ovog albuma izaziva slušatelja da pokuša proširiti svoje poimanje glazbe i njenih zadanih normi. Autorica ne nudi uobičajeno ponavljanje refrena ili melodije kako bi time istakla svoje osnovne misli, već to iskazuje zadržavanjem određenog tempa koji boji cijeli album. Svojom glazbom nastoji pokazati kako glazba kao eksperiment može biti jednako privlačna kao glazba jednostavne forme.

  Your Frined raznolikim glazbenim odabirima zarobljava jer iako obilno istražuje zvukove na kraju se ipak njima ne razmeće i konačni rezultat je ugodna već spomenuta jednoličnost. Jednoličnost koja vas smješta u prisutnost slušanja dok sve samo ne nestane u trenu. Nestane cijela ta fragmentirana zvukovna kulisa, nestane njen glas, a ošine vas oštri rez i ostanete samo vi u vašem bezdanu.

  Takvo naprasno napuštanje slušatelja u ovom slučaju vjerojatno je samo još jedan eksperiment djevojke koja voli eksperimentirati u glazbi, a i u životu jer se kao sportašica odlučuje baviti glazbom. Zato poučeni njenom nepredvidljivošću, s ovom djevojkom ne ostaje ništa drugo nego čekati odgovor na parafrazirano pitanje zadnje pjesme albuma – ‘who will she be in the morning?’ i nadati se da će nas nastaviti ugodno iznenađivati svojim pomaknutim načinima rada.

  Muziku podržava