Dobro zakuhana čorba

  6904

  Riblja čorba

  Minut sa njom

  Datum izdanja: 05.02.2009.

  Izdavač: City Records

  Žanr: Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Radiću šta god hoću
  2. Gdje li je ljubav
  3. Bože, koliko je volim
  4. Krilati pegazi
  5. Odlazim
  6. Minut sa njom
  7. Uspomene
  8. Moj jenki going hom (prokleta je Amerika)
  9. Muško od plastelina
  10. Orfej
  11. Razmažena devojčica
  12. Dan zaljubljenih
  13. Ja se zaista ne sećam

  Album “Minut sa njom” novi je studijski materijal srpskog rock sastava Riblja čorba, a obiluje jako dobrim i melodično zaraznim pjesmama većinom ljubavne tematike zaogrnutima solidnom produkcijom te predstavlja jedan od najboljih albuma mainstream rocka na ex-yu prostoru u posljednjih nekoliko godina.

  Od prve sekunde prve pjesme Bora Čorba urla: “Radiću šta god hoću/Tko će da mi zabrani/Napit ću se i pevat ću/Na sopstvenoj sahrani” nastavljajući tradiciju otvaranja albuma s kratkim, agresivnim punk pjesmama, isto kao što je Čorba to radila prije trideset godina na albumima “Kost u grlu” i “Mrtva priroda” s početka njihove karijere.

  Nakon dvije i pol minute uvodne “Radiću šta god hoću” Čorba ima svu vašu pažnju i album kreće dalje dok se žanrovski izmjenjuju pop balade (“Odlazim“, “Muško od plastelina“) i hard rock galame (“Razmažena devojčica“, “Krilati pegazi“). No, sve pjesme novog albuma mogu se – kao što to sam Bora Đorđević kaže – podvesti pod zajednički nazivnik rock mainstreama.

  Da se ovdje radi o jako dobrom rock mainstreamu koji nikad ne naginje prema sladunjavom spleenu i koji ima jasnu poruku i zvučnu pozadinu sastava koji suvereno barata svojim instrumentima jasno je već nakon prvih nekoliko pjesama.

  Muziku podržava

  Od Čorbinih instrumentalista posebno vrijedi istaknuti savršene bubnjeve Vicka Milatovića koji se jasno oslanjaju na tradiciju genijalnog pokojnog Johna Bonhama i koji maksimalno obogaćuju zvučnu kulisu novog albuma. Iako je ovo jedan od najmanje ciničnih Čorbinih albuma, ta činjenica nimalo ne umanjuje njegovu kvalitetu već dokazuje da se radi o pravim glazbenicima koji se prilikom snimanja albuma jednako dobro snalaze i uz minimalnu dozu cinizma koji je bio njihov zaštitni znak.

  Bora Đorđević nije autor svih pjesama novog Čorbinog studijskog materijala, ali njegov se rukopis jasno može prepoznati već na prvo slušanje a “Minut sa njom” pretvara se u pedesetak minuta materijala koji će zadovoljiti stare fanove, privući i kojeg novog.

  Sam Bora Đorđević je nedavno posjetio Johnnya Štulića u njegovoj kući u Utrechtu i, nakon što mu je Johnny odsvirao nekoliko svojih novih pjesama, Čorba je zaključio da je Johnny ‘još uvijek pravi’. Preslušavši “Minut sa njom” isto se može kazati i za Boru!

  Muziku podržava