Čao Slovenija, zdravo regija

  1021

  Čao Portorož

  Čao Portorož

  Datum izdanja: 19.12.2013.

  Izdavač: Kapa Records

  Žanr: Alternative, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Evroazija
  2. Ljubavna
  3. Ću
  4. Chien
  5. Ma
  6. 84
  7. Anže
  8. Kino Udarnik

  Slovenska grupa Čao Portorož postoji od 2009., a iza sebe imaju istoimeni prvijenac star dvije godine. Na samom kraju prošle godine ponovno smo dobili album koji nosi ime grupe.

  U startu možemo reći da je dobra odluka benda da pjeva na jeziku kojeg razumije veći dio bivše Jugoslavije, a ne na slovenskom jer tako imaju veću šansu se pridodati alternativnoj sceni koja buja u regiji, a po zvuku im svakako pripadaju.Album “Čao Portorož” nažalost se sastoji od samo osam skladbi, ali i one su sasvim dovoljne da dobijemo pozitivan stav u svezi benda. Jasno je da su regionalni bendovi uzeli podosta maha u utjecajima Čao Portoroža što i nije loše jer ih je bend lijepo ukalupio u svoju svirku. Naravno osim regionalnih bendova, može se čuti i mnogo alternative iz zadnjih dvije dekade, pa sve zajedno zvuči dobro i zanimljivo.U prvom redu, najveći uzori su svakako bendovi tipa Disciplina kičme i bendovi koji su nastali pod njihovim utjecajima (Repetitor, Stuttgart Online, Straight Mickey and The Boyz…), a od domaćih bendova mogli bi naći usporedbe s Gatuzom u smislu bazičnog rock’n’roll zvuka.

  Naravno, to je samo kostur zvuka kojeg dalje živahni Slovenci nadograđuju mnogim ritmičnim preokretima, pomalo čudnim tekstualnim rješenjima (posebno uvodna “Evroazija”) i ponekim urlikom zbog čega vjerujem da uživo ovaj bend razvaljuje.

  Muziku podržava

  Evroazija” koja otvara album je jedna od najluđih pjesma albuma gdje vratolomno sviraju i mijenjaju ritam, a o samoj atmosferi su dosta blizu Let3-u, “Ljubavna” je melodičnija skladba i s razlogom je izabrana kao najavni singl, a s “Ću” kreću ponovnom ludom ringišpilu koji se najviše može poistovjetiti sa srpskim bendovima novijeg datuma.

  Čao Portorož spada u bendove novije generacije koji bi mogli nešto napraviti, ako se konačno malo više skrene pažnja na alternativni rock koji nas svakodnevno oduševljava. Album ima svojih mana, ponajprije njegova dužina koja je debelo ispod 30 minuta i samo osam skladbi, ali s druge strane materijal na njemu pobuđuje ‘malog crva’ koji želi album poslušati još pokoji put.

  Muziku podržava