Haiku Garden postavili najbolji mogući temelj

  886

  Haiku Garden

  Waver EP

  Datum izdanja: 12.05.2016.

  Izdavač: Kapa Records

  Žanr: Alternative, Indie Pop, Psychedelic, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Arrival
  2. Until Then
  3. Mercury
  4. Bleached
  5. Rosetta

  Kad pričamo o slovenskoj alternativnoj sceni danas, sve što mogu reći jest: “Bravo!”.

  Iz dana u dan iskoči neki novi bend koji ima ono nešto, zvuče moderno i svjetski, gotovo da je nemoguće povjerovati da nam susjedi imaju toliko moćnu i kvalitetnu alternativnu scenu. Posljednji u nizu su svakako Haiku Garden iz Ljubljane. Mogao bih sad naveliko pričati sve strane utjecaje koji se čuju na “Waver EP“-u, ali namjerno neću, radije ću povući paralele s regionalnim bendovima u čijem su rangu već i s debitantskim mini albumom. To su prije svega Žen i VVhile.Sanjive melodije i vokali, prepuni psihodelije i reverba, njihova glazba jednostavno djeluje toliko smirujuće i opuštajuće, a s druge strane je vrlo neobuzdana i obojena jednim kreativnim ludilom kakvog se ne susreće tako često. Sve u svemu, ovih gotovo dvadesetak minuta djeluje kao najbolji mogući temelj za jednu vrlo zanimljivu karijeru.

  Nakon kratkog ambijentalnog introa sa skladbom “Arrival”, kreće bljesak predivnog kolaža psihodeličnog indie popa u komadu “Until Then” u kojem se jasno osjeti da vokal nije tu da bude nositelj pjesme, već jedan od dodatnih instrumenata kojim se dodatno dočarava osebujnost pjesama i samog benda. Već se tu vidi i sva melodijska zaigranost, a upravo će to i najviše krasiti ostatak albuma.

  Muziku podržava

  Sljedeća “Mercury” malo vuče na radove The Orange Stripsa s dozom New Ordera što u konačnici daje još jedan vrlo radiofoničan singl kojeg bi mnogi voljeli na svojim omiljenim radio postajama. To se kod nas teško može očekivati, budući da malo tko prati slovensku scenu, a posebno bendove poput Haiku Garden, ma koliko god oni dobri bili.

  Ako ste se dosad navukli na album, tad će njegovo finale biti prava točka na i jer slijedi “Bleached” u kojoj su se najviše razmahali jer ima elemenata od Joy Divisiona pa sve do buke Sonic Youtha, naravno, sve zapakirano na jedan vrlo specifičan način, dok je završna “Rosetta” idealan hit za mračne klubove.

  Kad sve stavimo na jedan hrpu, jasno je da je “Waver EP” jedno od najmoćnijih izdanja izašlo u ovoj godini i to ne samo u Sloveniji već i šire. Njihova zvučna kulisa je vrlo intrigantna i zarazna, a prije svega uhu vrlo pitka i zanimljiva. Kad shvatimo da je to zapravo još vrlo mlada ekipa, jasno je zašto možemo očekivati velike stvari od njih.

  Haiku Garden jesu nepoznanica za mnoge kod nas, ali s par klika može se doći legalno do njihovog albuma, a nakon tog slijedi čista uživancija. Ne vjerujete mi, probajte sami, nema druge opcije…

  Muziku podržava