Jebi se, odvratni svijete

  940

  Canyon Observer

  FVCK

  Datum izdanja: 20.11.2015.

  Izdavač: Kapa Records

  Žanr: Alternative, Noise

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Luscious Red
  2. Bounds Tied Tight
  3. Lost in Silence
  4. All of Her, Mine

  Nije rijetkost da na ovim prostorima doživimo nekakvo beznađe niti da ga netko prelije u svoju umjetnost.

  Upravo zato imamo dvije krajnosti – ili totalnu cajku ili totalnu brutalu. No, ovo što su slovenski Canyon Observer unijeli u svoju muziku nadilazi apsolutno svaki doom, sludge, noise i apokalipsu na koju smo navikli.Nakon što su s dva skraćena poglavlja nazvana “The Current Of Her Ocean Brings Me To My Knees” i “These Binds Will Set You Free” pokazala u kojem smjeru idu i što od njih očekivati, jednostavnije nazvan prvi pravi album “FVCK” otišao je još korak dalje. Ili nekoliko njih!

  Sve skupa izašlo je iz ruku likova koji očito bez iznimke moraju proizvesti nešto usporedivo s bendovima koji se i inače stavlja pored njihovih imena. Scott Evans miksao je Neurosis, a James Plotkin masterirao je Isis. I to je već samo po sebi dobar pokazatelj boli i umiranja koje stiže uz ove taktove. Dodajno tome još malo disonantnosti, paklenog ognja i horor tjeskobe – eto nam finalnog proizvoda.

  Muziku podržava

  Četiri stvari u 39 minuta jednostavnom matematikom govori o dugim komadima, o dugim build-upovima i klimaksima koje apsolutno boli kurac što su već izvukli zadnji atom snage i iz slušatelja, ali bome i iz samoga benda.

  Bolan vokal i odlično umiksan brundajući bas najbolje su sjeli na “Bounds Tied Tight“, “Lost In Silence” jedina je gdje dozvoljava izmučenoj žrtvi da udahne malo zraka iznad površine vode, da bi se na kraju najgore zlo spustilo na zemlju – “All of Her, Mine“. 15-ak minuta gore-dolje kaosa kojeg treba izdržati i preživjeti. Soundtrack za padanje atomskih bombi, napada terminatora, najezde letećih pirana i zapomaganja žrtvi obasipanih napalmom ili mučenih srednjovjekovnim napravama.

  Ono što je u toj priči uvijek pohvalno, je činjenica da ovakva muzika često i najvećim ljubiteljima undergounda nema puno povezanosti. “FVCK” je ipak ima, pa se čak i u 10+ minuta pjesme može razaznati koji je tempo, kuda se prolazi i gdje se misli doći.

  Ako tražite lijepu pozadinu za uspavljivanje djeteta, za subotnje minglanje s manekenkama ili puštanje na obiteljskoj vikendici – klonite se. Jer ovo je crno, tamno, tmulo i moćno!

  Muziku podržava