Anna se nije usudila tražiti više

  659

  Anna Ternheim

  For The Young

  Datum izdanja: 13.11.2015.

  Izdavač: Universal Music

  Žanr: Folk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Hours
  2. Still A Beautiful Day
  3. For The Young
  4. Caroline
  5. Walk Right In
  6. Lonely One
  7. Keep Me In The Dark
  8. Only Those Who Love
  9. Don’t Leave
  10. Just As Friends

  Švedska i Skandinavija općenito su poznate po kvalitetnim izvođačima.

  Pogotovo indie scena na kojoj se stalno rađaju novi bendovi, ali i folk kantautorice poput Anne Ternheim koja je prošle godine izdala svoj peti album “For The Young“.Pomalo tajanstvena i u sjeni Sophie Zelmani kao najpoznatije Šveđanke, Anna je brižljivo gradila svoju karijeru i izdavala sjajne albume od kojih je najuspješniji upravo prvijenac “Somebody Outside” koji ju je odmah lansirao među najzanimljivije glazbenice iz Švedske.Već kao desetogodišnjakinja počela je svirati gitaru i pisati pjesme tako da je dosad već nakupila materijala i pokazala svoj veliki talent. Struka je to prepoznala pa je redovno u svojoj zemlji dobivala nagrade za najbolju izvođačicu i kantautoricu.

  Ono što Anna stvara je zanimljiv spoj čistog folka na tragu Joni Mitchell koja joj je veliki uzor i to se osjeti te indie rocka s gitarom u prvom planu. No, njeno pravo bogatstvo su tekstovi, pomalo zakučasti, a opet jednostavni i prodorni. Ona piše iz iskustva i život progovara iz njenih pjesama. Nema tu artificijelnosti i hermetičnosti, nego je sve transparentno i otvoreno. Interpretativno tu je riječ o ženskom pismu s jakom notom samosvijesti i zrelosti koja nikad ne prelazi u zamor i dosadu, nego je sa svakim novim slušanjem sve svježija i novija.

  Muziku podržava

  Što se tiče vokala, to je pravi prigušeni i senzualni folk vokal kao u Laure Marling ili Agnes Obel. Anna nikad nije agresivna i nametljiva, nego je prozračna i laka u svojoj jednostavnosti.

  Peti je album logičan slijed onoga što je dosad radila. Malo je tu intervencija i novosti. I dalje slušamo o ljubavi, životnim izazovima, mladosti i prolaznosti. I to je i dobro i loše. Prema provjerenoj recepturi koja joj je donijela veliki uspjeh u Skandinaviji, kao da se nije usudila dirati u teksturu koja je dobro poznata.

  “For The Young” je možda malo više blueserski album nego ostali i to se osjeti i na vokalu i na zvuku. Onaj lijepi folk vokal sad je još prigušeniji i tiši s blues notama kao u uvodnoj “Hours” i naslovnoj “For The Young” koje se izdvajaju kao najljepše na albumu. Od jačih stvari tu su još “Lonely One” i “Don’t Leave” koje su lijepe balade, naravno, ljubavne tematike.

  Ima i slabijih stvari kao “Walk Right In” i završna “Just As Friends” koje su pomalo klišeizirane i izlizane što se Anni rijetko događa, ali kad se ponavljate dogode se i takve stvari.

  Ovaj je album solidan, bez nekih iznenađenja, još jedno vrijedno ostvarenje kojim će Anna samo potvrditi svoj status, ali ostaje žal da se nije više potrudila otvoriti se i pružiti svoj maksimum kao na prva dva albuma. Ovako je to samo ziheraški stav koji se teško usudi dati nešto više. U svakom slučaju, Anna će zasigurno donijeti još lijepih stvari kako bude sazrijevala jer se takav odnos prema iskustvu i životu rijetko viđa i sluša.

  Muziku podržava