Putanja s kojom se ne može pogriješiti

  7325

  Frenkie, Kontra, Indigo

  Putanja

  Datum izdanja: 09.09.2016.

  Izdavač: Universal Music

  Žanr: Hip-hop

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Intro
  2. Voltron
  3. Bratmoi feat. Shtuka
  4. Bio sam tu
  5. Malkice
  6. Viša srednja klasa
  7. Karma
  8. Jaranstva
  9. Putanja
  10. Outro feat. Juice

  Višegodišnje suradnje između Kontre, Indiga i Frenkija, kako su i sami kazali, stvorile su određenu kemiju između ovih izvođača koja se manifestirala na zajedničkom albumu “Putanja“.

  Album koji je snimljen u berlinskom Red Bull studiju donosi ponajbolji hip-hop sound s natruhama trapa i grimea. Lirika Kontre i Frenkija s Indigovom produkcijom uz malu pomoć Christiana Prommera dobro je upakirana u čitav priču albuma.Kratak intro na početku albuma slušatelju može nagovjestiti što ga čeka – tvrdi hip-hop s iznimnim nabojem liričke energije čija se eksplozija osjeti već na idućoj reprezent numeri “Voltron” koja, kako kaže i Frenkijev lajn u njoj, smješta ovu ekipu u Ligu šampiona.Na “Bratmoi” se uz Frenkija i Kontru pojavljuje Shtuka koji se lirički dobro poklopio sa senzbilitetom dvojca, a “Bio sam tu” je možda ponajbolja stvar na albumu koja, uz ono malo socijalnog senzibliteta u njoj, dočarava koliko je odricanja bilo potrebno da ovi glazbenici dođu na svoje što se ujedno kao tema proteže i na pjesmama “Viša srednja klasa” i “Karma”.Na albumu posebno iskače pjesma “Malkice” koja je svojevrstan hommage Frenkijevoj obitelji i slušatelju otkriva jednu njegovu nježniju stranu gdje je njegova pozicija ljutog kritičara današnjeg društva stavljena sa strane.

  Nakon nekoliko preslušavanja albuma može se reći kako se radi o jednom konceptualnom albumu čije se teme, koje u svojoj suštini nisu socijalno angažirane već osobne, u glazbenim numerama kompaktno nadovezuju jedna na drugu. Frenki i Kontra su lirički na svome vrhuncu, a koliko god su neki bili skeptični oko toga hoće li Kontra moći parirati Frenkiju ispostavilo se kako je lirika Kontre utjecala na liriku Frenkija.

  To ukazuje da se senzibilitet ovog dvojca savršeno poklopio što je omogućilo, uz uvjete u kojima je album nastajao skupa s Indigovom produkcijom, da “Putanja” zaživi u svom punom potencijalu. Trojac je napravio odličan posao i složio album koji zvukom iskače na regionalnoj hip-hop sceni, a ništa manje se nije niti moglo očekivati od izvođača koji svakim novim glazbenim uratkom pomiču vlastite granice stvaralaštva.

  Muziku podržava