Akordi s kraja svijeta

  2903

  Rotting Christ

  Sanctus Diavolos

  Datum izdanja: 20.09.2004.

  Izdavač: Century Media / Trolik

  Žanr: Metal

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Visions Of A Blind Order
  2. Thy Wings Thy Horns Thy Sin
  3. Athanatoi Este
  4. Tyrannical
  5. You My Cross
  6. Sanctiomonius
  7. Serve In Heaven
  8. Shades Of Evil
  9. Doctrine
  10. Sanctus Diavolos

  Od 1987., kada je osnovan, Rotting Christ zauzima posebno mjesto na metal sceni. “Sanctus Diavolos”, deveti po redu njihov uradak, samo je potvrda njihovog jedinstvenog i originalnog zvuka i u sebi sadržava sve najbolje elemente onoga što Rotting Christ predstavlja – black metal ikone s močnim i apokaliptičnim zvukom kojega ova grčka trojka (trenutačnu postavu Rotting Christa čine Sakis, Themis i Andreas) nadopunjava najraznovrsnijim utjecajima.

  Jedina mana “Sanctus Diavolosa” je njegova kvantiteta, naime, nakon što su od “Genesisa” prošle dvije godine, dečki su nas mogli obradovati sa malo više od deset pjesama u tranju od 48 minuta. I tu svaka negativna kritika prestaje, jer što se tiče kvalitete, “Sanctus Diavolos” je pravo remek-djelo. Pjesme se odlično nadovezuju jedna na drugu tako da cijeli album djeluje kao neki povezani mračni ep. U stilu danteovog Pakla. Ako kojim slučajem dođe do apokalipse, budite sigurni da će “Sanctus Diavolos” svirati u pozadini.

  Cijela intonacija albuma je poprilično sirova, a naglasak je stavljen na odlične Sakisove vokale i zbor koji spojeni zajedno samo pojačavaju doživljaj prokletsva i dolaska mračnih sila koje na ne baš tako lijep način tretiraju nas obične smrtnike. I jedan brz pogled na lyricse bit će dovoljan da shvatite da vam je prvi instinkt koji vam je govorio: ‘Pakao!’ bio dobar. Jer ovo je glazba istovremeno i demonski moćna i destruktivna koliko i impresivna. Naravno, za bolje razumijevanje tekstova bit će vam potrebni dobro poznavanje engleskog, latinskog i grčkog, jer upravo je na tim jezicima ispjevana ova bizarna saga.

  Muziku podržava

  Od pjesama bih posebno htjela izdvojiti naslovnu, “Sanctus Diavolos” koja je jezgroviti opis pakla i njegovih stanovnika, te vas polaganim ritmom uvlači u paklena bespuća. “Here shines the sun of a lower God, The light of Sanctus Diavolos“, još malo recitiranja, ženski zbor u punoj postavi i onda počinje žastina tipična za Rotting Christ savrištećim Sakisovim vokalima. “Sanctus Diavolos” je definitivno najimpresivnija stvar na albumu, a ostavljena je kao šećer za kraj. “You My Cross” je još jedna odlična pjesma, mračna i sirova. Vokali su u nekim dijelovima ‘podebljani’ zborom, a brze i spore dionice su složene tako da se skladno izmjenjuju. Pošto već izdvajam, bilo bi potpuno nepravedno ne spomenuti još dvije stvari: “Visions Of A Blind Order” i “Doctrine” jer su mi ostale u uhu još od prvog preslušavanja albuma.

  “Sanctus Diavolos” je nešto što toplo preporučam svim ljudima koji favoriziraju metal, te su željni nekog originalnog i upečatljivog djela.

  Muziku podržava