Sonata se još traži po arktičkim bespućima

    1301

    Sonata Arctica

    Live In Finland

    dvd Live

    Datum izdanja: 11.11.2011.

    Izdavač: Nuclear Blast / Trolik

    Žanr: Power Metal

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. Intro (Everything Fades To Gray)
    2. Flag In the Ground
    3. Last Amazing Grays
    4. Juliet
    5. Replica
    6. Blank File
    7. As If The World Wasn’t Ending
    8. Paid In Full
    9. Victoria’s Secret
    10. Instrumental Exhibition
    11. The Misery
    12. Fullmoon
    13. In Black & White
    14. Mary-Lou
    15. Shy
    16. Letter to Dana
    17. Caleb
    18. Don’t Say A Word
    19. Outro (Vodka/Everything Fades To Gray)
    1. White Pearl, Black Oceans
    2. Draw Me
    3. In Black & White
    4. Don’t Say A Word
    5. Mary Lou
    6. Shy
    7. Letter To Dana
    8. Don’t Say A Word
    9. Paid In Full
    10. Flag In The Ground
    11. Making of “Live in Finland”
    12. Making of “Flag In The Ground”
    13. Latin-American (Tour Documentary)
    14. Made in Finland (Tour Documentary)
    15. Live At Tavastia Helsinki
    16. Live At Sonisphere Finland
    1. Intro (Everything Fades To Gray)
    2. Flag In the Ground
    3. The Last Amazing Grays
    4. Juliet
    5. Replica
    6. Blank File
    7. As If The World Wasn’t Ending
    8. Paid In Full
    9. Instrumental Exhibition
    10. The Misery
    11. In Black & White
    12. Letter to Dana
    13. Caleb
    14. Don’t Say A Word
    1. Paid In Full
    2. 8th Commandement
    3. Replica
    4. Tallulah
    5. Caleb
    6. White Pearl, Black Oceans
    7. Draw Me
    8. Fullmoon

    Snimanje koncertnog DVD-a koje se trebalo dogoditi u Milanu ujesen 2010. u konačnici je realizirano u proljeće 2011. (15. travnja) u klubu Teatria u Ouluu u Finskoj, no krajnji ishod vjerojatno se nije promijenio.

    Naime, i ovaj je DVD dokazao da Sonata Arctica klizi nadolje, da je u
    arktičkim vodama doista naletjela na santu leda i da se nastala šteta
    još uvijek nije sanirala.

    Sonata Arctica iz koncerta u koncert zvuči sve neuvjerljivije, sve klišeiziranije i sve dosadnije, a kako je to samo nekada bio dobar bend. Bar u power-metal formatu. No, budimo iskreni, kompletna finska scena zadnjih se godina kvalitativno opasno strmoglavila, na čelu s Nightwish i Children Of Bodom, pa kako su početkom 2000-ih. bili perjanica, tako su danas finski metalci ‘dorepci’ svjetskog metala.Očito je takva situacija povukla i Sonata Arcticu za sobom, bend koji je s početna dva-tri albuma djelovao super svježe, sofisticirano i gospodski, sada od izdanja do izdanja, iz koncerta u koncert, dokazuje da je u krizi. Osim što im se ta svježina zagubila u današnjoj svirci, poigravaju se s nekim poluuspješnim improvizacijama na gitarama i klavijaturama, a Tonyu bi očito trebao duži odmor, jer vokal mu je sve samo ne dobar. Jedino što im i dalje djeluje impresivno je ambijent i produkcija na stageu.

    Također, sigurno je da pjesme poput “Paid In Full”, “Caleb”, “Flag In The Ground” ili “The Last Amazing Greys” nemaju niti blizu toliko jak koncertni potencijal kao što je to bio slučaj s “Misplaced”, “Blinded No More”, “Sing In Silence”, a da ne govorimo o “Black Sheep”, “Wolf & Raven” ili “My Land”, pa i tu treba tražiti dio razloga što je Sonata Arctica ‘izvan forme’. Doduše, još uvijek su tu klasici tipa “Replica”, “Victoria’s Secret”, “Fullmoon” ili “Don’t Say A Word”, ali to je ili nedovoljno ili su se uklopile u sveopće sivilo kakvo, uz ostalo, prevladava i na samoj naslovnici. Najvišu ocjenu na koncertu, koji je sastavni i jedini dio prvog DVD-a, zaslužuje publika, koja još uvijek vjerno prati ovaj bend, te slikovna i zvukovna vjerodostojnost prijenosa koncerta na disk.

    Muziku podržava

    Drugi pak disk koji bi trebao biti pravi dodatak, ‘desert nakon jela’, još je pokvario dojam o kompletnom izdanju. Na njemu se nalaze segmenti sumnjivih kvaliteta s koncerata Sonata Arctica Open Air 2, Kemi iz 2009., zatim akustičnog nastupa u Alcatrazu u Milanu, gdje je prvotno trebao biti sniman koncert za DVD, naporni dokumentarci s turneje po Latinskoj Americi i Finskoj i ‘otherside’ snimke nastanka ovog izdanja i spota “Flag In The Ground”, koji je s još dva spota također dio drugog DVD-a. Kao i crtkarije za njegovu naslovnicu fanova koji su sudjelovali u nagradnoj igri, te fotogaleriju. Više naporno nego zanimljivo i polusuludo trošenje dva i pol sata vremena.

    Dojam malo popravlja vanjski izgled limitiranog izdanja, no unutra, osim četiri diska i slabašnog bookleta s nekoliko jadnjikavih sličica i tehničkih podataka, ne nudi previše zanimljivosti. Definitivno, ovih je više od šest sati materijala samo za one koji su ostali najzagriženiji fanovi Sonata Arctice, a onima koji ih se žele sjećati kao jednog od velikih finskih, skandinavskih, pa i svjetskih koncertnih metal atrakcija, preporučuje se prvi DVD “For The Sake Of Revenge“.

    Spomenusmo četiri diska, pa je red reći kako se na ona ostala dva, u ukupnom trajanju od gotovo dva sata, kriju koncerti iz Oulluua na prvom, te Sonata Arctica Open Air 2 na drugom. Za prvi vrijedi sve što i za DVD, s time da je nejasna bedastoća izbacivanja pjesama kakve su “Victoria’s Secret”, “Fullmoon” i “Mary Lou”, a za drugi još i dodatak da je malo lošijeg sounda.

    A nakon svega izrečenog dojam je da za kraj nije potreban nikakav pismeni dodatak.

    Muziku podržava