Pjevajući barmen

    1095

    Joe Turner

    Jumpin' Tonight

    Datum izdanja: 15.09.2006.

    Izdavač: Blue Label / Trolik

    Žanr: Blues

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. Adam Bit The Apple
    2. Still In The Dark
    3. Jumpin’ Tonight
    4. Lucille
    5. The Chill Is On
    6. Bump Miss Suzie
    7. Chains Of Love
    8. I’ll Never Stop Loving You
    9. Sweet Sixteen
    10. Honey Hush
    11. Crawdad Hole
    12. Oke-Shoke-Moke-She-Pop
    13. Tv Mama
    14. Married Woman
    15. Midnight Cannonball
    16. Shake, Rattle And Roll
    17. Well All Right
    18. Hide And Seek
    19. Flip, Flop And Fly
    20. The Chicken And The Hawk

    Kansas City početkom ’20-ih godina prošlog stoljeća bio je ono što je valjda danas Las Vegas. 24-satna dekadentna zabava za sve one koji su imali love za skupocjene kurve, loš rulet i boogie-woogie noćne barove. U jednom od takvih barova radio je i mladac snažnog stasa i još snažnijeg glasa. Kažu.

    Bio je građom tako velik da su ga prozvali Big. Big Joe Turner, Boss Of The Blues. Mladac je u tom dotičnom klubu spravljajući pića za šankom istovremeno pjevao u pratnji pijanista na suprotnoj strani kluba. Od malih je nogu želio samo jedno – postati blues pjevač.

    Mogao je satima pjevati i smišljati improvizirane blues strofe ne ponavljajuči niti jednu ponovo. Publika ga je obožavala, kako to obično biva glas o njemu se proširio, i dok se nije ni snašao već je u rukama držao ugovor koji ga je vinuo u zvijezde. Od malog bara do velikog ‘stara’.

    U narednim godinama čovjek s 10 različitih hitova probija sve rekorde R&B top-lista ostajavši na njima sveukupno 117 tjedana. Veliki dio njegovih najvećih hitova nalazi se i na ovoj selekciji 20 najboljih stvari uokvirenih u 60 minuta up-tempo, mahom akustičnog bluesa uz boogie-woogie pratnju aranžmana karakterističnih za ’50-te godine američke rhythm&blues scene dominatnog klavira podcrtanim ponekad ljutim, ponekad tužnim, a ponekad i veselim trubama naslonjenih na ritam sekciju strogog kontrabasa i raspršenih činelica bubnjeva koji djelomično poput mirnih, a djelomično nervoznih valova zanose ovaj blues brodić čas ovamo čas onamo ali uvijek niz struju.

    Poslušajte. Čovjek je u Rock and roll hall of fame.

    Muziku podržava