‘Mali’ ali Veliki

  1184

  Little Walter

  Blues With A Feeling

  Datum izdanja: 15.09.2006.

  Izdavač: Blue Label / Trolik

  Žanr: Blues

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. I Just Keep Loving Her
  2. Blue Baby
  3. Bad Acting Woman
  4. Moonshine Blues
  5. Can’t Hold On Much Longer
  6. Boogie
  7. Mean Old World
  8. Sad Hours
  9. Tonight With A Fool
  10. Off The Wall
  11. Tell Me Mama
  12. Blues With A Feeling
  13. Lights Out
  14. You’re So Fine
  15. You’d Better Watch Yourself
  16. Last Night
  17. My Babe
  18. Roller Coaster
  19. I Hate To See You Go

  Prva polovica prošlog stoljeća, barem što se prekoatlantskog bluesa tiče, bila je revolucionarna zbog razvoja ‘nove’ blues forme popularno nazvane Chicago Blues. Taj jedinstveni stil korijen je čitave današnje pop i rock glazbe, a nastao je kao rezultat ‘Velike migracije’ siromašnog crnačkog pučanstva s juga u velike američke industrijske gradove sjevera, po poznatom sistemu, trbuhom za kruhom.

  Ono što je bilo revolucionarno kod Chicago Bluesa je prelazak s akustičnog zvuka ‘Delte’ na električno pojačan zvuk gitara, basa, piana i, između ostalog, usne harmonike. Tu na scenu stupa i vrli junak ove recenzije Walter Marion Jacobs iliti popularno – Little Walter.

  Temperamentni blueser iz Louisiane, iziritiran time da ga električne gitare uvijek nadglasuju, domišljato uzvraća istom mjerom i priključivanjem usne harmonike na pojačalo, po nekim svojim suvremenicima, zaslužuje epitet najboljeg blues glazbenika ikad. Priče o životnim putevima bluesera manje-više su međusobno vrlo nalik, pa ako ste čuli jednu kao da ste ih čuli sve.

  Tako se i naš veliki ‘Mali Walter’ fino uklopio u stereotip. Znate već napamet: talentiran ali siromašan i bijesan, tužan te neveseo, bez novčića u džepu baulja u velikom gradu svirajući za toplu goveđu juhu i/ili flašu whiskeya čekajući svoju veliku priliku. I kako to obično biva, ko čeka taj i dočeka.

  Muziku podržava

  Nakon dolaska u Chicago, veliki ‘Mali Walter’ upoznaje ni više ni manje nego Muddy Watersa (njegovo ime neću prevoditi jer zvuči malo čudno na ‘kroejšn lengviđ’) s kojim žari i pali u razdoblju od 1948. do 1952., kada se odlučuje hrabro otisnuti u solo vode te u sljedećih 15-tak godina snima oko 100 pjesama, sa mnogima dospijevši na prva mjesta tadašnjih top lista.

  Njegov radikalan način sviranja i distorzirani zvuk inspirirali su mnoge harmonikaše poslije njega te u blues nasljeđe ostavili remek-djela poput “My Babe”, “Tell Me Mama“, “Juke” ili “Blues With A Feeling“, koje su predstavljene i u ovoj šarolikoj kompilaciji čistokrvnog bluesa, vrlo osobitog ugođaja, od kojih, osobno izdvajam već spomenutu “My Babe“, pjesmu koju često dugo u noć slušam na ‘repeat’.

  Muziku podržava