Neizostavan album za svakog blusera

  1214

  Lightnin' Hopkins

  Nothin' But The Blues

  Datum izdanja: 15.09.2006.

  Izdavač: Blue Label / Trolik

  Žanr: Blues

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Katie Mae Blues
  2. Let Me Play With Your People
  3. Short Haired Woman
  4. Someday Baby
  5. Shotgun
  6. Lonesome Home
  7. Tim Moore’s Farm
  8. Lightnin’s Boogie
  9. Automobile
  10. Bad Luck And Trouble
  11. Jake Head Boggie
  12. One Kind Favor
  13. Mistretater Blues
  14. Long Way From Texas
  15. Buck Dance Boogie
  16. My Heart To Weep
  17. Gone With The Wind
  18. Don’t Think ‘Cause You’re Pretty
  19. Nothin’ But The Blues
  20. Lightnin’s Special

  Sam Hopkins je teksaški bluesman čija se karijera protezala čitavih 60-tak godina. Od ranih ’20-ih godina do ’80-ih prošloga stoljeća. Kroz čitavo to razdoblje čovjek je volio blues svirati najčešće sam. Sam Hopkins. Nadimak Lightnin’ dobio je nakon što ga je lovac na talente spojio s pijanistom koji se zvao Thunder.

  Specifičan stil sviranja koji je razvio plod je njegove navike da svira bez pratnje drugih instrumenata, a uključuje sviranje basa, ritma, bubnjeva i sola istovremeno na jednoj gitari što je i osnovna značajka večine pjesama na ovoj kompilaciji. Čak i u toj mjeri da vas ponekad sva ta dinamika i zavara pa vam se pričini da čujete čitav niz drugih instrumenata kojih zapravo nema.

  Njegov rustikalni gitaristički stil uz snažan karizmatični bariton nametnuli su se kao prepoznatljiv rukopis i savršen recept kojim je pripremao blues poslastice poput “Katie Mae Blues“, “Short Haired Woman“, “Automobile” i sl.. Pjesme poput “Gone With The Wind” malo su već ozbiljnija jela skuhana po istom receptu ali začinjena već spomenutom Hopkinsovom navikom da od jednog instrumenta stvori čitav bend. Vrlo poduzetno po pitanju racionalizacije troškova snimanja čak i za jednog Teksašanina.

  O tom blues kulinarskom umijeću možda ponajbolje govori pjesme “Bad Luck And Trouble” i “Shotgun” gdje Hopkins nesebično razotkriva svoju recepturu koja ga je proslavila i inspirirala mnoge glazbenike nakon njega poput Jimmie Vaughana, Townes Van Zandta i sl.

  Ova kompilacija neka svakako, bez pretjerivanja, bude neizostavan dio i vaše glazbene trpeze ukoliko je blues, uz vašu ljepšu ‘polovicu’, ono što najviše volite na stolu.

  Muziku podržava