Cocker se ne predaje

    1697

    Joe Cocker

    Heart & Soul

    Datum izdanja: 20.09.2004.

    Izdavač: Parlophone / Dallas Records

    Žanr: Rock

    Naša ocjena:

    Popis pjesama:

    1. What’s Going On
    2. Chain Of Fools
    3. One
    4. I Who Have Nothing
    5. Maybe I’m Amazed
    6. I Keep Forgetting
    7. I Put A Spell On You
    8. Every Kind Of People
    9. Love Don’t Live Here
    10. Don’t Let Me Be Lonely
    11. Jealous Guy
    12. Everybody Hurts

    Stari ‘brijač’ Joe Cocker, prošao je sve i svašta, živio je pravi rockerskim životom, s punom vrećicom dopa je bauljao po Velikoj Britaniji, te spajao posao i zabavu i to ‘vrlo uspješno’, a potom se uspješno vratio glazbi, te svojim obradama nastavio osvajati publiku diljem svijeta. Proslavio svojom verzijom hita The Beatlesa “A Little Help From My Friends”, ali glavnu prekretnicu u karijeri ostvaruje nastupom na Woodstocku.

    On je jedan od onih koji se uspio izvući iz pakla droge i alkohola, te je polako, sigurno i proračunato nastavio sa svojom glazbenom karijerom. “You Are So Beautiful”, “Up Where We Belong” s Jennifer Warnes, “Summer In The City”, “Could You Be Loved”, “N’oubliez Jamais”, “Don’t Let Me Be Misunderstood”, “Have A Little Faith In Me”, “Unchain My Heart”, svi ovi hitovi što je odpjevao-prepjevao ne bi bili tako dobri da nema tako osebujan i prepoznatljiv glas, svaka pjesma je točno odabrana za njegov stil pjevanja.

    Novi album “Heart & Soul” obiluje velikim hitovima: “One” – U2, “I Put A Spell On You” – Creedance Clearwater Revival, ” Jealous Guy” – John Lennon, “Everybody Hurts” – R.E.M., “Chain Of Fools” – Aretha Franklin, “What’s Going On” – Marvin Gaye, od kojih su poneki već postali i klasici, a ono što povezuje sve pjesme na albumu je ljubavna tematika, a Cocker je svojim jedinstveni, dubokim, osjećajnim, grubim glasom svakoj pjesmi dao novu crtu doživljaja.

    Muziku podržava

    Kakva je koja pjesma, dalo bi se polemizirati od pjesme do pjesme, pa ću obratiti pažnju samo na one koje su ostavile ‘upečatljiv’ dojam. Prvo kritika za pjesmu “One”, koja je odlična sve do djela dok se ne počne ‘derat’ i s tim cijela pjesma pada u vodu. A sada pohvale, prva koja mi je baš kompletno odlična je “I Who Have Nothing” od Shirley Bassey, a tu su još “Maybe I’m Amazed” Paul McCartneyja, pa prvi singl s albuma “Every Kind Of People” Robert Palmera i “Everybody Hurts”. Te četiri su definitivo iskočile iznad drugih, mada to ne znači da su druge loše, jednostavno kod obrada treba pogoditi kako odpjevati da je učiniš jedinstvenom poput orginala, na čemu se Cocker i proslavio.

    Kada sam tek počeo preslušavati album nije mi se činio baš nešto posebno, ali nakon par slušanja moram reći da je album vrlo dobar, opet je Cocker u svom điru sve fino odpjevao, pa vjerujem da će svi njegovi fanovi biti zadovoljni ovim albumom, a zasigurno će ponovo biti oživljen i neki ‘zaboravljeni’ klasik.

    Muziku podržava