Upravo objavljeno “Electronic Jugoton – Synthetic Music From Yugoslavia 1964-1989”

3815

Dvostruka CD kompilacija “Electronic Jugoton – Synthetic Music From Yugoslavia 1964-1989” prvi je korak u istraživanju elektroničke scene koja je u bivšoj Jugoslaviji rasla paralelno s utjecajima Zapada.

Među diskografima bivše države, zagrebački Jugoton često je pružao priliku i utočište izvođačima koji se nisu bojali eksperimentirati s novim zvukom. Prateći tako najnovije trendove u glazbi, pogoni iz Dubrave otisnuli su neke od danas najtraženijih ploča među kolekcionarima vinila. Prvi singlovi grupa Laboratorija, Beograd, Data ili albumi Olivera Mandića, Zane i Denis & Denis, bili su vrhunski produkcijski noviteti tadašnje scene.

“Electronic Jugoton” tako iznosi priču o elektroničkoj glazbi najveće diskografske kuće na ovim prostorima. Ne samo kod glazbenika, nego i kod izdavača, tražila se hrabrost u odlukama i prepoznavanje novog.

Autori kompilacije, filmski i glazbeni kritičar Željko Luketić i glazbeni producent i DJ Višeslav Laboš, odabrali su za ovo izdanje veliki raspon elektroničkih favorita. Odmičući se od stilskih okvira, slušatelju se na ovome izdanju nude brojne neobjavljene skladbe, singlovi koji nisu nikad doživjeli svoju CD-premijeru i kolekcionarske poslastice poput promotivnih izdanja Jugoton Express, ploča koje su štampane u svega nekoliko primjeraka za potrebe radio stanica.

Muziku podržava

Među zastupljenim izvođačima na kompilaciji su Dorian Gray, Borghesia, D’Boys, U škripcu, Parlament, Električni orgazam, Slađana & Neutral Design, Amila, Zdenka Kovačiček, Milka Lenac i mnogi drugi. Kompozitori poput Andreja Baše, Igora Savina, Arsena Dedića, Silvia Foretića, Branimira Sakača, Igora Kuljerića i Miroslava Miletića također su predstavljeni u 47 skladbi na 2 CD-a.

Izdanje prati i bogato opremljena knjižica u kojoj je svako djelo posebno opisano uz crtice iz života izvođača i fotografije originalnih izdanja.

1 Shares
Muziku podržava