Da, ima još onih koji plaču za ljetnim mjesecima i festivalima. Nažalost, ne možemo vam servirati dodatne zrake sunca ili brzinski sklepati neki festival, ali ti možemo dati “koncertni putokaz”. Redakcija Muzike daje ti listu preporuka evenata koje bi trebao popratiti u narednom tjednu.

Kako bismo ti olakšali život, događanja smo poredali kronološki te smo obuhvatili period od ovoga četvrtka do sljedećeg vikenda. Ako pratiš takvu vrstu glazbe, ovo su eventi za koje će ti biti žao ako ih propustiš:

1NIGHTSTALKER – Močvara, 3.10.

Atenski stoner rockeri Nightstalker dolaze u Močvaru u sklopu promotivne turneje za predstojeći album “Great Hallucinations”. U svojoj tridesetogodišnjoj karijeri, izbacili su osam albuma, a najveći trag ostavili su s pjesmom “Children Of The Sun”, s albuma “Dead Rock Commandos”. Prije grčkih stonera, publiku će zagrijati zagrebački alt rockeri Se’amm. Sve o eventu možete pronaći na linku.

2Radio Aktiv – Sax, 5.10.

Radio Aktiv će u Saxu proslaviti svoj deseti rođendan. U svom desetogodišnjem djelovanju, ovaj pulski rock/ska/reggae bend zaradio je mnoge nagrade, među kojima su nagrade za najbolji mladi bend (HGF, Fender Megamuzika..), a 2013. su bili nominirani za Porina u kategoriji “Najboljeg novog izvođača”. Njihovo zadnje izdanje je singl “Zašto ne pokažemo djeci”, a članovi benda trenutno rade na trećem albumu. Detalje o svirci u Saxu čekirajte na linku.

3Cubismo & Salsa Party – Metropolis, 5.10.

Metropolis kreće sa sezonom klupskih salsa partyja, za sve ljubitelje vrućih ritmova. Za glazbu će biti zadužen Cubismo, poznati latin jazz i salsa sastav koji je okićen s 21 Porinom. Detalje o “Viva la Cuba” partyju možete pronaći na linku.

4She Past Away – Boogaloo, 5.10.

U Boogaloo dolazi neo dark bend “She Past Away” iz turskog grada Burse, u Anatoliji. Jedan je to od najaktivnijih neo-dark, darkwave i post-punk bendova, iza sebe imaju tri albuma, od kojih je posljednji “Disko Anksiyete”. Kao predgrupa nastupit će Phantasmagoria, zagrebački old school darkeri. Detalje o svirci pronađite na linku.

5Charlie Hunter & Lucy Woodward – Istarsko narodno kazalište u Puli, 5.10. 

U Istarsko narodno kazalište dolaze Charlie Hunter i Lucy Woodward. Charlie je u svjetskim glazbenim krugovima poznat po istovremenom sviranju bas i gitarskih dionica, zbog čega svira na sedmožičanoj ili osmožičanoj gitari. On će nastupiti s Lucy, kantautoricom koja je iskustvo stekla pjevajući jazz, blues i pop glazbu. Na njihovom zajedničkom repertoaru nalaze se rock, blues i R&B hitovi, a igraju se i s drugim žanrovima. Ulaznice možete kupiti putem eventima.

6Rush to Relax i Balans, Kasarna u Fažani, 5.10. 

Slovenski bendovi zaokupirat će Fažanu ove subote. Naime, u Kasarnu dolaze Balans i Rush to Relax. Iza imena Balans stoji ljubljanski umjetnički dvojac koji se poigrava s hipnotičnim ritmom gitare, eksperimentiraju s audio-vizualnim komponentama koncerata i pjevaju o banalnosti života. Jedan su od istaknutijih predstavnika slovenske underground scene. Uz njih, svirku će održati Rush to Relax, točnije Damjan koji živi u Ljubljani, ali je podrijetlom iz Makedonije. Nakon nekoliko propalih bendova, odlučio je nastaviti solo te je prošlog mjeseca izbacio album na kazeti,s pjesmama na makedonskom. Sve u svemu, teški hipsteraj. Detalje o eventu pogledajte na linku. Ako vam je Fažana predaleko, uskoro bendovi dolaze u Močvaru, u sklopu programa “Pljesniva garaža”.

7Ciklus Glazbene staze: Komorni mozaik – K.D. Vatroslav Lisinski, 6.10. 

Jedanaestu koncertnu sezonu Ciklusa “Glazbene staze” otvorit će tri domaća komorna ansambla. Riječ je o Hrvatskom klavirskom triju, duo Lešaja – Turkulin te o Max Bruchu triju. Izvest će, kako je suditi po nazivu, mozaični program, u kojem će se naći djela klasične glazbe, kao što su Beethoven i Schumann te djela domaćih skladatelja, kao što su Skender i Papandopulo.

8Soulside – Močvara, 7.10.

Prvotnog imena Lunchmeat, Soulside je jedan od onih bendova koji je ostavio utisak na hardcore sceni. Najveći su ostavili 1989. godine, kada su kao jedini američki izvođač u povijesti nastupili na ilegalnom punk koncertu u Istočnom Berlinu. Zadnji njihov album nosi naziv “Hod Body-Gram”. Detalje o koncertu možete pronaći na linku.

9KURLANI – Tvornica kulture, 8.10.

Na pozornicu Tvornice dolazi autorski projekt, prema mitovima Trilogije o Kurlanima. Riječ je o antologijskoj trilogiji pisca Mirka Božića i životu u Dalmatinskoj Zagori. Trilogija je prvi put objavljena 1952., a radnja se vrti oko položaja žena u patrijarhalnom društvu. Ovu trilogiju adaptirala je i režirala Senka Bulić, a u predstavi glume Senka Bulić, Frano Mašković, Lucija Šerbedžija, Jure Radnić, Anđela Ramljak i Paško Vukasović. Ulaznice možete uzeti putem linka.

10Föllakzoid – Vintage, 9.10.

Föllakzoid ponovno dolazi u Zagreb. Čileanski psihodelični electro/rock bend proslavit će desetu obljetnicu svog prvog izdanja “Föllakzoid” (eto nam još jedne jubilarke na listi preporuka), a iduće godine im izlazi četvrti album “I”. Publika će u Vintageu premijerno moći čuti nove stvari s nadolazećeg albuma. Detalje o koncertu proučite na linku.

11Corpsessed, Graveyard, Life in Ruins – Močvara, 9.10.

foto: FB (Corpsessed)

Bliži se death metal fešta kojom će orkestrirati Corpseesed i Life In Ruins iz Finske te Graveyard iz Španjolske. Prvi u svira death metal, u kombinaciji s doom metalom i black metalom. Svoj debitantski album “Abysmal Thresholds” izbacili su prije pet godina. U drugom bendu, Life In Ruinsu, nalaze se dva člana iz Corpsesseda, tako da su to “bratski death metal” bendovi. Nastali su u zlatno doba death metala, 1993. godine. Što se tiče potonjih, oni dolaze iz Barcelone, a zagrebačkoj publici odsvirat će i s novog albuma “Hold Back The Dawnn”, koji je objavljen krajem prošlog mjeseca. Detalje o koncertu pronađite na linku.

12Bebe Na Vole – Vintage Industrial Bar, 10.10. 

Jedan od najboljih blues vokala održat će cert u Vintageu. Glazbeni stil Adama Semijalca, poznatijeg kao Bebè Na Volè, čini root blues u kombinaciji s različitim indie žanrovima. Zadnji album izbacio je prošle godine, a nosi naziv “Hate is a wonderful thing”. Detalje o svirci pronađite na linku.

13Whiskey Jam Band – Hard place, 10.10. 

Garage trash blues bend iz Bjelorusije Whiskey Jam Band u Hard Placeu će prirediti svirku u Hard Placeu. Ovaj bend iz Minska zadnji je album izbacio 2018., naziva “Exported”. Detalje pogledajte na linku.

14Depressiegala – Sax, 10.10.

Jelena Radan, Meritas, Gina iz Detoura, Adastra i Edi nastupit će na gala večeri u Saxu. Cilj ove večere je proširiti svijest o problemu suicida te depresije u Hrvatskoj. Također, cilj je i prikupiti financijska sredstva za pokretanje besplatne telefonske linije za pomoć depresivnim i suicidalnim osobama. Uz glazbeni dio, u Saxu će se održati i stand up nastup komičarke Marine Orsag.