Žedno uho br. 9 – tko nam sve dolazi

3824

Deveti po redu Žedno uho festival, međunarodni festival aktualne glazbe, u organizaciji Kulture promjene zagrebačkog SC-a, ove će se godine održati u dva dijela. Prvi dio će trajati od 24. do 29. travnja, dok nastavak slijedi od 5. do 10. svibnja.

Prvi dio – 24. do 29.4
Festival će svojim eklektičnim DJ setom otvoriti Amon Tobin, u četvrtak 24. travnja. Zvijezda etikete Ninja Tune trenutno se nalazi na turneji po srednjoj i istočnoj Europi, u sklopu koje će posjetiti i Zagreb. Domaću podršku dat će mu kolektiv Groodanje.

U sljedećih nekoliko dana publika će moći uživati u glazbi još jednog imena s Ninja Tunea – Andrewa Colemana, poznatijeg kao Animals On Wheels, kome će podršku dati zagrebačka skupina Bilk.

Američka grupa APSE još će jednom na festivalu predstaviti svoj prizvuk eksperimentalnog rocka, a njihov support će biti splitski Kadet.

Nakon tri godine u Zagrebu će ponovno gostovati i značajno indie-rock ime, skupina The Notwist, koja će ovom prilikom djelomično predstaviti i materijal s nadolazećeg novog albuma “The Devil, You + Me”. Prije njihovog nastupa publika će imati priliku čuti kako zvuče zagrebačke skupine Kimiko i Undo, a nakon koncerta slijedi zabava uz Demode kolektiv.

Muziku podržava

Četvrti dan prvog dijela festivala bit će više okrenut jazz glazbi, kada će nastupiti švedska avangardna jazz skupina Boots Brown, u kojoj saksofon svira cijenjeni europski free jazz glazbenik Mats Gustafsson. Ovu večer posebnom će učiniti i nastup Davida Grubbsa, ikone američke avangardne glazbe, koji će osim samostalno nastupiti i sa spomenutom Boots Brown grupom.

U Zagrebu će po prvi put gostovati još jedna legenda europskog free-jazza, britanski saksofonist Evan Parker, koji će nastupiti kao član kvarteta Townhouse Orchestra. Ponovni gosti festivala bit će i Zu, talijanski punk-jazz trojac, a publika će moći uživati i u glazbi Damira Avdića.

Prvi dio Žednog uha kraju će privesti kalifornijska rock skupina To Live and Shave in L.A., koja svoje divlje nastupe često dovede do granice s ekscesom. U ‘stvaranju buke’ pomoći će im domaće snage, Azot i Owie Pockshull.

Drugi dio – 5. do 10.5
S obzirom da će prvi dio festivala završiti vrlo bučno, i drugi dio će nastaviti u tom tonu. 5. svibnja slijedi nastavak Žednog uha, uz nastup kanadskih noise-rockera Aids Wolf, te divljeg blues-punka američkih Old Time Relijun.

Teksaški dvojac Tom i Christine Carter, okupljen pod imenom Charalamides, publici će predstaviti svoj psihodeličan zvuk, a iste večeri nastupit će i elektro-punk atrakcija Digital Leather. Sa sjevernoameričkog kontinenta stići će Kanađani Picastro sa svojim ambijentalnim rockom s folk utjecajima i violončelom u podlozi.

Jazz također neće biti zanemaren u drugom dijelu. Na pozornicu festivala će stati trubač Peter Evans, iz New Yorka, kojeg je lani The Wire uvrstio među najvažnije mlade svjetske jazz glazbenike. Evans će nastupiti u duetu s kontrabasistom Tomom Blancarteom.

Kroz projekt Neighbours & Friends predstavit će se značajan jazz glazbenik iz Chicaga, Fred Anderson, kultni saksofonist i suosnivač AACM-a. Raznoliku večer festivala zatvorit će norveški elektro-akustični rockeri Puma.

Predzadnji dan će se odvijati na dvije lokacije, a započet će nastupom jazzista Kena Vandermarka na saksofonu, te Tima Daisya za bubnjevima. Dvojac će nastupiti u Teatru &TD, a koncertna večer će završiti u Močvari gdje će po prvi put pred zagrebačkom publikom zasvirati kultna američka underground skupina Shellac, te njemačka kantautorica Allroh koju su Shellac odabrali kao potporu na turneji.

Festival će biti priveden kraju u velikom stilu – koncertom Gang of Four, jedna od najznačajnijih i najutjecajnijih britanskih rock skupina. Prema nekim glasinama ova legendarna četvorka već neko vrijeme radi i na novom albumu. Ovu večer će upotpuniti domaće snage, Viva Glorio i Death Disco.

Cjelokupan raspored odvijanja koncerata, kao i mjesta događanja možete pronaći ovdje.

Iz Kulture promjene stižu i najave za 3. ZGetno Festival (15.-22.9.), te N.O. Jazz Festival br. 9 (5.-15.11.).

Muziku podržava