U ime čovjeka – punkurikulum

3218

The Decline” je kolosalna 18-minutna punk pjesma zbog koje sam istovremeno sretan i tužan.

“Where are all these stupid people from?”
Zašto se osvrtati natrag u 1999. i baš na ovu pjesmu? Zna se da su punk knjige odavno ispunjene raznim himnama, klasicima, budnicama i kultnim ‘e, čo’eče, ovo moraš poslušati’ pjesmama. Zašto nisam čekao još tri i pol godine i za dvadesetu godišnjicu pjesme natipkao par slova kako je pjesma zakon?Zato što je propadanje, nazadovanje, ova nizvodna spirala čovječanstva, kako god želite prevesti i interpretirati naslov pjesme, stigla do još jedne kritične točke, a svakim danom kao da pada na iduću. Uostalom, ima li još koja punk pjesmu koju je izveo orkestar? Ne, stvarno, ima li koja, jer nemam pojma?!“Don’t pay attention, pay the rent”
“The Decline” je toliko dobra i toliko bolno aktualna stvar da i najmanja nepravda u meni može izazvati njeno preslušavanje kao sredstvo smirenja i nabrijavanja. Opet, ono što je kod ove pjesme toliko istaknuto je njena prividna apatičnost i punku nekarakteristična predaja – kombinacija sarkazma, cinizma i realizma ovdje stvara efekt tužnog svjedočanstva nekog tko ne soli pamet, nego je jednostavno vješt na riječima i s instrumentima.

Iako namijenjena Americi, ‘copy-paste’ i primjenjiva je na cijeli svijet uključujući Hrvatsku. Naročito Hrvatsku.

Muziku podržava

Ukoliko nikad niste čuli (za) NOFX, “The Decline” je dobro mjesto za započeti, ali nije mjerilo za prijašnje ili kasnije albume – ovakvo remek-djelo napravi se jednom. Glazbeno i tekstualno ovo je vrhunac karijere jednog benda koji predvodi nezavisni punk val zadnjih dvadesetak godina.

“Logic is a threat”
Podijeljena na nekoliko skoro neprimjetnih ‘poglavlja’, muzički prelazi iz sporijeg u brži punk-rock i natrag, koketirajući kratkotrajno usput sa ska žanrom. Uz dobre pozadinske vokale i razno razna kreštanja “The Decline” dobiva na divljini, što uz konkretne i izražene bubnjeve Erika Sandina zvuči sjajno. Gitare ima posvuda i dok zvuči klasično za punk devedesetih, na momente ipak rastura, a nekad je samo dobra pratnja izraženim bubnjevima i naizgled neinspiriranom i po ničem posebnom vokalu Fat Mikea. Soliranja nema puno, no ono što se čuje je živo i pulsirajuće – baš na El Hefe-ovski način.

“I wish I had a shilling for every senseless killing”
Poseban faktor u cijeloj priči je trombon koji se pojavljuje negdje oko šeste minute i u dva navrata se vraća podižući svaki put stvari na viši nivo. “Mell-yell”, odnosno krik Erica Melvina koji tu i tamo krasi NOFX pjesme, ovdje je savršeno pogođen – svaki od njih puno. Niti jedan “aaaaaa” nije viška, niti jedan izvikani stih nije uzalud. U 1080 sekundi svojih pet minuta mora dobiti i bas – i dobije ih, no nije to ništa spektakularno. Punk tata-mata Ryan Greene snimio je u suradnji s Mikeom većinu ovoga i sve zvuči svježe, glasno i žestoko. Ništa nije isforsirano ni isproducirano.

“Serotonin’s gone, she gave up”
Riječi ove pjesme su više od ičega mučno istinite. NOFX oduvijek puca na neku uvrnutu iskrenost pomiješanu sa socijalnom kritikom, no ovdje nema pošalica, nema govora o drogi, vaginama ni ispijanju jeftinog vina. Fat Mike se u svom stilu osvrće na par društvenih tematika, što kroz likove, što kroz naraciju i slikovite prikaze, bez imalo uljepšavanja. Tema su pohlepa, oružje, religija, konzumerizam, rat, zakonodavstvo i ravnodušnost. Svatko će naći djelić sebe i svog života u ovoj pjesmi.

NOFX i “The Decline” mogu u škole – svoje mjesto mogu naći u glazbenom, vjeronauku, seksualnom odgoju i biologiji – našli bi oni svoje mjesto i u predmetu zvanom ‘zdravi razum’, no njega još nema. Ni predmeta, a skoro ni razuma.

“And so we go, on with our lives, we know the truth, but prefer lies”.
Zbog ove pjesme sam tužan jer je aktualna danas više nego ikad – problemi su samo postali veći i zaista, u skladu s naslovom – propali smo još dublje.

Ipak, sretan sam jer je ona tu, samo klik udaljen 18-minutni tapšaj po ramenu i inspiracija za borbu protiv hrpe glupih ljudi koji nas okružuju, svakim danom sve više. Barem jednim zdravorazumskim djelom dnevno i pobijedit ćemo kad-tad.

Muziku podržava