NOFX: Kultni album u manje kultnoj izvedbi

  504

  NOFX

  Ribbed (Live In A Dive)

  Live

  Datum izdanja: 03.08.2018.

  Izdavač: Fat Wreck Chords

  Žanr: Punk

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Green Corn
  2. The Moron Brothers
  3. Showerdays
  4. Food, Sex & Ewe
  5. Just The Flu
  6. El Lay
  7. New Boobs
  8. Cheese/Where’s My Slice
  9. Together on the Sand
  10. Nowhere
  11. Brain Constipation
  12. Gonoherpasyphilaids
  13. I Don’t Want You Around
  14. The Malachi Crunch

  Nakon 13 godina pauze izdavačka kuća Fat Wreck Chords osvježila je serijal koncertnih albuma “Live In A Dive” s kultnim NOFX albumom. Treća live ploča za NOFX, snimljena u Los Angelesu u 2012., odstupa od klasične forme razbacanih hitova cjelokupne diskografije, već sekvencirano prati studijski album “Ribbed” iz 1991. godine.

  Nastup je lišen karakterističnih doza aljkavosti, traljavosti, uvrnutosti i spontanosti, a obogaćen za dobru i kvalitetnu svirku. Govorancija između pjesama uglavnom se svodi na isticanje stvari bitnijih bendu nego publici, npr. kako je ovaj album teško svirati i kako im dobro ide. Zajebancija i šale su bezveze, što zapravo odgovara NOFX-u uživo, ali nema ničeg šokantnog ili bizarnog (sjećamo se Las Vegasa).

  Interakcija s prilično tihom publikom je minimalna i na trenutke je lako smesti s uma kako se radi o nastupu uživo. Element iznenađenja, često prisutan na njihovim koncertima, ovdje ne postoji. Pretpostavljam kako je bend znao da će ovaj koncert biti sniman, pa je želja za što boljom izvedbom nadjačala sve ostalo.

  Muziku podržava

  Produkcija je na visokom nivou, što je dvosjekli mač za nešto prvotno snimljeno prije skoro 30 godina. Slušajući usporedno original i verziju uživo, ova potonja zvuči bolje od tadašnje studijske. Najveći odmak od originala je Fat Mikeov vokal koji sada ipak zvuči bolje, a mini iznenađenje je pjevanje Kodyja Templetona iz benda Teenage Bottlerocket na pjesmi “I Don’t Want You Around”.

  Gitarist El Hefe, koji nije bio član NOFX-a tijekom snimanja tog albuma, uz vokalne dužnosti na “Together On The Sand”, vrlo je korektno odradio svoj dio, čak i prekorektno. Svaki riff i solo vjerno su preneseni, ali dojam ostaje kako bi neki njegov ‘twist’ tu i tamo fino sjeo. Ostatak benda također je ostao vjeran prvotnom materijalu i bez problema u šutu je odrađeno svih 14 pjesama. Najviše do izražaja dolaze živahni bubnjevi, a najmanje bas gitara.

  Starijim fanovima bi ovaj ispolirani “Ribbed” mogao biti čudna nostalgija, mlađima zaboravna lekcija iz povijesti, a onima između – nešto što će iz poštovanja i interesa barem jednom poslušati. “Ribbed: Live In A Dive”, unatoč statusima koje ovaj bend i album uživaju, premalo je zabavan, a previše sličan originalu za neki ozbiljniji ‘replay value’. Pravu vrijednost ovog koncerta moglo se doživjeti samo uživo.

  Muziku podržava