Na današnji dan, 27. kolovoza 1990., poginuo je jedan od najboljih gitarista svih vremena, Stevie Ray Vaughan.

U svibnju 1989. Vaughan je krenuo na veliku turneju na kojoj je tijekom 18 mjeseci trebao održati 147 nastupa. Bila je to kulminacija njegove šest godina duge karijere započete debitantskim albumom “Texas Flood” koji je najavio novu gitarističku zvijezdu. Do 1989. već je stajao uz bok Jimiju Hendrixu, svirao kao omiljeni gost s mnogim već poznatim glazbenim imenima (spomenimo samo Davida Bowieja), a uoči četvrtog albuma “In Step” krenuo je, pokazat će se, na posljednju turneju.

Muziku podržava

Uoči turneje po SAD-u i Kanadi ‘očistio se’ od godina i godina provedenih u društvu alkohola i raznih droga, a kako je tada govorio, najviše se bojao hoće li moći svirati trijezan. “Najveći problem koji sam imao bio je ego. Zbog toga sam postao ovisnik. Teško je kontrolirati ego dok vam svi govore kako ste sjajni”, rekao je jednom prilikom.

Na 34 nastupa s njim je svirao Jeff Beck, a kada je karavana 25. kolovoza 1990. stigla do grada East Troy u Wisconsinu, na pozornici mu se pridružio Beckov kolega Eric Clapton. Bilo je tu još gostiju pa je nastup drugog dana završio velikim jam sessionom gdje su Vaughan, Clapton, Jimmie Vaughan, Buddy Guy i Robert Cray odsvirali klasik “Sweet Home Chicago”.

Po završetku koncerta, Vaughan, Clapton i njihovi timovi ukrcali su se u četiri helikoptera spremna da ih odvezu u Chicago. S Vaughonom su u kabini bili Claptonov menadžer Bobby Brooks, tjelohranitelj Nigel Browne i pomoćnik tour menadžera Colin Smythe. U svojoj autobiografiji Eric Clapton napisao je da nije istinita priča kako je umjesto Vaughana u tom helikopteru trebao sjediti on sam.

Vremenske su neprilike dijelom kumovale nesreći kada je pilot helikoptera pokušao preletjeti (ili zaobići) 300 metara visoko brdo. Zbog magle i niskih oblaka pogrešno je procijenio situaciju, izgubio kontrolu nad helikopterom koji se preokrenuo i udarivši u brdo – u smrt odveo sve u njemu.

Stevie Ray Vaughan pokopan je tri dana kasnije u Dallasu. Iduće godine posthumno je objavljen album “The Sky is Crying” s neobjavljenim pjesmama koje je između 1984. i 1989. snimio sa svojim bendom Double Trouble.

Za kraj prisjećanja na legendarnog gitarista pogledajte kako to izgleda kada majstoru usred solaže pukne žica i odluči zamijeniti gitaru; snalažljivost i elegancija ravna pit stopu u Formuli 1.

Muziku podržava
Stisni