Suočavanje s ogromnim strahovima kao što su zločesti klaunovi, čija priča teče još od romana “It” Stephena Kinga iz 1986., ponovno je aktualno.

Zli klaun Pennywise, kojega smo još u ’90-ima gledali u mini seriji po istoimenom romanu, i sada je tema kod svih filmaša.

Potaknuti filmom, odlučili smo na jedno mjesto okupiti neke od nama interesantnih bendova, njihovih članova, izvođača ili glazbenih djela, koji su na bilo koji način inspirirani upravo klaunovima. Bilo u smislu ‘uljepšavanja’ bojama i maskama, tematikom pjesama, imenom benda ili sličnim.

Nisu baš tako strašni kako se na prvi pogled čini…

1. Slipknot

Svaki član Slipknota nosi masku koja odgovara njihovoj osobnosti, a tijekom godina nekolicinu njih su i mijenjali. Masku klauna nosi njihov član Michael Shawn Crahan, poznatiji kao “Clown”. Zadužen je za perkusije, back vokale i sampleove te je jedini član Slipknota iz originalne postave. Upravo je on bio prvi član Slipknota koji je isfurao masku, a kasnije je i ostatak benda odabrao onu koja bi ih najbolje okarakterizirala.

2. Insane Clown Posse

Detroitski hip-hop horror dvojac Insane Clown Posse koji postoji skoro tri desetljeća također su prepoznatljivi po tom pitanju. Violent J i Shaggy 2 Dope na svoja lica stavljaju boje te vizualno zbog toga i podsjećaju na klaunove, a sve inspirirano njihovom Dark Carnival mitologijom. Dark Carnival je po Bruceu (Violent J) vođen načelom dobra i zla. Konkretno po njima predstavlja zagrobni život, odnosno metaforičko čistilište gdje se preminuli dijele na one koji idu u raj ili u pakao.

3. Twiztid, Boondox i Anybody Killa

ICP je poslužio i kao inspiracija mnogim hip-hop/horrorcore sastavima i izvođačima, kao što je primjerice Twiztid. Prijatelji su s ICP i još su jedan duo koji fura sličan imidž, a koji postoji dva desetljeća. Osim njih, iz sličnoga žanra svakako vrijedi navesti i repere Boondoxa i Anybody Killa, kojima je također tradicija oslikavanje lica zbog čega podsjećaju na klaunove.

4. Mac Sabbath

Zadnje tri godine na američkoj sceni našla se i urnebesna parodija i heavy metal sastav Mac Sabbath. U pitanju je parodija Black Sabbatha kroz koju originalne tekstove mijenjaju s fast food tematikom. No to nije sve – frontman benda je Ronald Osbourne koji je zapravo ‘poremećena’ verzija originalnog Ronalda McDonalda, klauna/maskote McDonaldsa. I ostali članovi na bizaran su način povezani s najpoznatijim fast food lancem.

5. Puddles Pity Party

Mike Geier, poznat i kao Puddles Pity Party, američki je pjevač i zabavljač te zasigurno najviši klaun na svijetu. Osim kao vokal benda The Useless Playboys, prije je djelovao i u bendu Greasepaint čiji su članovi svi bili klaunovi, a kasnije je došao pod povećalo javnosti. Na YouTube videima Scott Bradlee’s Postmodern Jukeboxa pojavljuje se od 2013., dok su mu pjesme koje izvodi uglavnom veliki hitovi. Neki od hitova koje je obradio su “Royals” od Lorde i “Chandelier” koju originalno izvodi Sia. Nastupa obučen i našminkan kao klaun, djeluje depresivno, a krasi ga predivan bariton.

6. Pennywise

Američki punk rock bend Pennywise nastao je 1988. kada su ni više ni manje nego odabrali ime upravo po zločestom klaunu iz romana “It” Stephena Kinga. U jednom intervjuu su tako priznali da su svi fanovi Kinga i da su pročitali njegovu knjigu, a o strahovima su svojevremeno podijelili i jednu mudru: “Ako možeš pobijediti svoje najgore strahove i sranja koja te najviše plaše, onda možeš sve u životu”.

7. Moe Bandy i “Bandy The Rodeo Clown”

Tijekom ’70-ih i ’80-ih godina Moe Bandy bio je podosta popularan u country glazbi. Neočekivano, inspiraciju u klaunovima dobio je za treći album “Bandy the Rodeo Clown” i istoimeni singl. Zbog ljubavnih patnji, za tu priliku od nekada moćnog kauboja došao je do ovoga nadimka.

8. Pagliacci

Od nešto ozbiljnije glazbe, tu je i talijanska opera “Pagliacci”, što na talijanskom znači ‘klaunovi’. Opera se i dan danas izvodi, a između ostalog je čak poslužila i kao tematika za epizodu Seinfelda nazvanu “The Opera” iz 1992. godine.

Stisni