Posljednjih nekoliko mjeseci iščekivao se datum izlaska nove, treće sezone američke sf horor serije Stranger Things koju od 4. srpnja možete pogledati na Netflixu – čak svih osam epizoda!

Već je mnogima poznato kako je serija prepuna referenci na 80-e godine prošloga stoljeća, što se lako da zapaziti preko same glazbe u seriji, filmova, knjiga, stila odijevanja i svega ostalog.

Također, nije stran podatak da su tvorci serije, braća Duffer, u prethodne dvije sezone bili inspirirani radovima Stevena Spielberga ili pak Stephena Kinga i Johna Carpentera, ali možda se pitaš tko ih je inspirirao za epizode u trećoj sezoni?

Ukoliko si pregledao sve Stranger Things avanture u jednom dahu, onda nastavi čitati, ukoliko nisi bacamo ti SPOILER ALERT jer se u ostatku teksta krije mnogo toga što bi ti možda moglo pokvariti doživljaj ukoliko još nisi pogledao. Međutim, uvijek možeš pogledati i finalni trailer s kojim ćeš se barem malo pripremiti za ono što te čeka.

Neke reference na detalje i uloge iz poznatih filmova koje ćeš naći u listi u nastavku bile su nešto više očite, a neke manje. U svakom slučaju braća Duffer dali su hommage najboljima. Provjeri koje filmske reference prate treću sezonu prema našem odabiru:

1Čudovišta po uzoru na Aliena

Gotovo svi znaju za “facehuggera”, parazita, odnosno drugu fazu Xenomorpha u izvornom Alienu, koji se zakači za lice časnika Kanea. U pitanju je ujedno i prva Gigerova kreatura koja je dizajnirana za film, a potom i redizajnirana od strane scenarista Dana O’Bannona na temelju Gigerovog prvotnog dizajna). Sličnu metodu koriste i čudovišta koja se pojavljuju i u Stranger Things kako bi se zakačila na svojim domaćinima.

2Zelena tekućina po uzoru na krv Xenomorpha

Izvor: goat.com.au

Zelena tekućina koju ‘sladoledarska ekipa’ pronađe u ruskom bunkeru također može probiti kroz željezo te jako podsjeća na Xenomorphovu krv u Alienu. Također, kapsula u kojoj je smještena ova tekućina otvara se na isti način kao i ćelije na svemirskom brodu Nostromo u Alienu.

3Zli Rus u Terminator stilu

Visoki i opasni Rus s kojim se sukobljavaju u trećoj sezoni poprilično podsjeća na Terminatora (Arnold Schwarzenegger glumio je u Terminatoru 1984., iste godine kada se ova scena odvija).

4I još malo Aliena…

Kada se u šestoj epizodi Nancy u sobi licem u lice suoči s čudovištem to itekako podsjeća na Aliena trojku i jezivu scenu kada Alien urla u lice Ellen Ripley. Braća Duffer su zaista dovoljno dokazali da obožavaju franšizu Ridleyja Scotta.

5I malo Star Warsa

Kada se vraćao iz kampa kući, Dustin je svojoj bandi pokušavao dati do znanja pomoću walkie talkieja da se “Lassie vratio kući” frazom “Gold Leader returning to base”. Fraza je to koju je Lando Calrissian koristio tijekom bitke za Endor u Star Warsima (Episode VI: Return of the Jedi). Ovo nije prvi put da se Dustin referirao na Landa, zbog čega je za pretpostaviti da je Lando Dustinov najdraži lik iz Star Warsa. Također, valja napomenuti da je Return of the Jedi izašao 1983., dvije godine prije radnje treće sezone Stranger Thingsa.

6Hopper i “Umri muški”

Još jedna referenca na osamdesete! Ovoga puta je u pitanju “Umri muški”. Naime, najuzbudljivije scene sezone, u kojima Hopper drži pištolj na glavi “Russian Terminatora”, u potpunosti su inspirirane scenama iz “Umri muški”.

7Utjecaj hladnoratovskih filmova

Kako su u ovoj sezoni Sovjeti otkrili “Upside Down”, primjećuje se utjecaj filmova, koji su inspirirani hladnim ratom. Politički nesporazumi inspirirani su filmom “Kritična točka” iz 1964., dio kada Billy prijeđe u “Upside Down” podsjeća na zaplet filma “Mandžurijski kandidat” iz prošle dekade, a svaka klaustrofobična scena iz ruskih bunkera ima vibru “Lova na Crveni oktobar”, filma poznatog redatelja Johna McTiernana, koji je režirao i prethodno spomenuti “Umri muški”.

8The Shining

Trenutak u kojem novinar The Hawkings Posta, kada “prijeđe na drugu stranu”, kaže “Hi there”, neodoljivo podsjeća na dio Shininga, u kojem Jack Nicholson kaže “Here’s Johnny”. Također, trenutak u kojem Jonathan razbija zid sa sjekirom, također ima Shining vibru.

9Romantika uz zastrašujuće scene 

Na kraju četvrte epizode, Billy i Heather gledaju svoju vojsku. Zastrašujući završetak epizode uz romantičnu pjesmu Vere Lynn “We’ll Meet Again”. Ideja za odabir baš te pjesme vjerojatno je došla iz Kubrickovog “Dr. Strangelovea”, u kojem ista pjesma svira dok svijet propada zbog nuklearnih eksplozija. Tko kaže da katastrofe ne mogu biti romantične?

10Havajska košulja i brk

Na koga vas Hopper podsjeća kada nosi košulju havajku? Na Magnuma, naravno. I netko je montirao ovaj genijalan video, u kojem je intro Magnuma napravljen s Hopperom, naravno. Blažena bespuća interneta.

11Opet Dustin i walkie talkie

U završnoj epizodi, Dustin na walkie talkieju ekipu iz malla naziva obitelj Griswold. Time se Dustin referirao na obitelj iz filma “National Lampoon’s Vacation”, komedije snimljene 1983. godine, u kojem glavnu ulogu ima Chevy Chase.

Random detalj za kraj, šećer na kraju..

Nije “sassy” Erica šećer na kraju. Nju se ili obožava ili mrzi. Šećer za kraj je njen “My Little Pony” ruksak. Upravo je ova svjetski poznata linija ponyja izbacila svoju prvu liniju igračaka 1982. godine

Tekst: Leonora Bedić i Ivona Lenard