Slavoj Žižek u novom video Borghesie – “Shoot the Clock”

Muzika.hr
1717

U novom videospotu “Shoot the Clock” grupa Borghesia, a koji dolazi s prošlogodišnjeg albuma “And Man Created God” koji govori o zaraženim i korumpiranim sistemima, ubacila je i sample govora Slavoja Žižeka.

“Spot i pjesma zajedno, na različitim nivoima, od metaforičkih do doslovnih, žele istaknuti nedostatke sistema u kojem živimo i pozvati nas da zahtjevamo promjene u njemu. Osim Žižeka, u pjesmi se može čuti i govor njemačkog filozofa Marcusea, koji citira Waltera Benjamina, odnosno govori da su za vrijeme Pariške komune ljudi po cijelom gradu pucali u satove na crkvama i palačama, čime su htjeli svjesno ili nesvjesno izraziti potrebu vrijeme mora nekako zaustaviti” rekla je redateljica spota Una Larisa.Spot je snimljen u Ljubljani kao dio programa Akademije za likovnu umjetnost i oblikovanje.

“… u međuvremenu, loš sistem je zamijenjem gorim. Bogati su krali od siromašnih od kad postoji ljudska vrsta. Danas su te dimenzije postale apsurdne: kapital, novac stvara novac, postali su novo božanstvo…Treba se boriti protiv sistema koji nije za boljitak ljudi” poručuje kultni slovenski rockeri.

Muziku podržava