Za bend S.A.R.S. poznato je kako su prava beogradska atrakcija, a svojom pojavom i kombiniranjem raznih žanrova (po čemu su poznati od ranih početaka), pune velike dvorane i izdvajaju se od ostalih bendova. Moglo bi se reći kako posljednjih trinaest godina, S.A.R.S vlada regionalnom scenom i ruši sve granice. Prije nego što odsviraju dva koncerta zaredom, 8. i 9. ožujka u zagrebačkom klubu Boogaloo, glavni vokal Žarko Kovačević Žare, za nas je odabrao i dekonstruirao pet po njemu najdražih pjesama i ispričao koja priča stoji iza njih. Evo što Žare kaže:

1“Perspektiva”

Perspektiva je pjesma koja je sazrijevala na nastupima oko dvije godine dok nije stigla do svoje konačne forme. U početku smo je dosta sporije izvodili i glavna tema je svirana samo na gitari bez onog prepoznatljivog zbornog pjevanja. Zanimljivo je bilo vidjeti publiku koja, iako nije imala priliku da čuje pjesmu, odmah uprati prvih par taktova teme i krene nas pratiti kao da je već odavno znaju. Sjećam se da je na socijalnim mrežama vladalo ogromno interesiranje za tom pjesmom, koju su ljudi imali priliku čuti samo na koncertima, pa je po izdanju spota nastao veliki bum i tad smo shvatili da smo napravili stvar koja je zasjenila “Buđav lebac”.

2“Buđav lebac”

Ideja za pjesmu i lajtmotiv “čik pogodi šta imam za večeru? Buđav lebac…” je nastala na studentskim protestima ispred Filzofskog fakulteta u Beogradu, da bismo nakon nekog vremena u stanu mojih roditelja u jednom dahu dopisali ostatak teksta i snimili kompletnu pjesmu. Vokal sam usnimio jedinim mikrofonom koji smo posjedovali u tom trenutku, a to je bio najjeftiniji mikrofon za kompjuter marke Genius. Aranžman sam brzo posložio i “smiksao” na skromnom kineskom 5.1 sistemu i pjesma je poslana tadašnjoj članici benda Ivani da dosnimi svoju violinu na to. Krajem 2006. kačimo pjesmu na MySpace stranicu benda i sve ostalo je prošlost. Ono što je zanimljivo je to da je ta verzija pjesme završila na našem prvom albumu, jer se pokvario kompjuter na kome je ona snimljena i na našu veliku žalost nismo uspjeli da spasimo projekt.

3“Lutka”

Obrisi pjesme nastali su krajem 2009. na jednoj od proba benda za vrijeme puš-pauze… Svi iz benda su izašli na cigaru, osim gitarista Lukovića, mog brata Dragana i mene. Luković je krenuo svirati neke akorde, a ja sam neobavezno pjevušio preko toga i u tom momentu nas je Dragan zaustavio i dao mi tekst da probam da ga uklopim uz tu melodiju pjevanja. Čim sam otpjevao, pjesma nas je kupila i znali smo koliki potencijal ima, međutim dugo vremena nismo se usudili da je snimimo i objavimo jer je potpuno odskakala od ostalih pjesama koje smo do tada objavili. Trebalo nam je čak 4 godine da joj konačno pružimo šansu i iz ove perspektive mi je žao da nam se to ranije nije dogodilo.

4“Klinka”

Klinka je još jedna od naših pjesama koja je dugo čekala svojih pet minuta. Ona je zapravo jedna od prvih pjesama koju sam napravio u suradnji s bratom Draganom, čitavo desetljeće prije njenog objavljivanja na našem četvrtom albumu “Ikone pop kulture”. Izvorna verzija je nespretno usnimljena, sirova i žanrovski drugačija od studijske verzije koja je svima poznata, ali mi je mnogo simpatična i dalje joj se rado vraćam s vremena na vrijeme, jer me prilikom slušanja vrati u to vrijeme kada sam se tek počinjao baviti skladanjem muzike. Ono što mi je zanimljivo je da ta demo verzija i dalje postoji negdje na internetu, tako da fanovi mogu iskopati i tu verziju pjesme ukoliko se potrude.

5“Klovn”

Meni veoma draga pjesma koju sam napisao u periodu života koji su obilježili depresija i emotivno rastrojstvo. Nakon što je prošao taj težak period mog života, Klovn je ostao kao podsjećanje da se ne treba predavati kada u životu nešto zapne, već da se držim i čekam bolje dane.

160 Shares