Zanima li vas kako su nastale najpoznatije pjesme legendarnog sarajevskog benda Letu Štuke? Ususret koncertu u Vintage Industrial Baru, frontman Dino Šaran dekonstruirao je za nas najpoznatije pjesme benda i otkrio nam više o njihovom nastanku.

Letu štuke na glazbenoj su sceni prisutni od 1986. godine, kada su bend osnovali bubnjar Admir Ahmetović, gitarist Damir Terzić, basist Nedim Sinanović i pjevač Dino Šaran. Ipak, nisu od tada neprestano prisutni, jer su se nakon manje od godinu dana raspali pa su se ponovno okupili osamnaest godina kasnije. Nakon ponovnog okupljanja, bend je izbacio četiri albuma: “Letu štuke” 2005., “Proteini i ugljikohidrati” 2008., “Brojevi računa” 2011. godine te album “Topa voda”, koji je objavljen lani.

U Vintageu će ponovno zasvirati u četvrtak, 21. studenog. Više o koncertu doznaj na linku, a karte za koncert možeš uzeti putem Entria.

4“Mjesto za dvoje”

“Mjesto za dvoje” je nastala kao feedback na događaje uzrokovane nakon 11. rujna. Sva ta histerija je bila savršen motiv za pisanje jedne eskapističke pjesme, koja je u osnovi ljubavna. Sve je krenulo iz rifa na akustičnoj gitari koja je bila malo out of tune i upravo to joj je dalo atmosferu koja je iz dema ubačena u finalnu snimku. Groove je osmislio Đani Pervan, naš bivši član i tadašnji producent, a ja sam zakucao sa finalnom temom koju sviraju duvači. To je svakako jedna od naših najuspješnijih pjesama sa apsolutno univerzalnom i pozitivnom porukom.

3“Minimalizam”

“Minimalizam” je također pjesma sa prvog albuma. Napisao sam je jednog popodneva, također na akustičnoj gitari, u svom stanu. Pjesme obicno pišem kad sam sam. Ideja može doći bilo gdje i u bilo čijem društvu, ali dorađujem ih sam. Ova gotovo dječja brojalica pala mi je na pamet uz pratnju četiri akorda i ritma u stilu Lou Reeda. Tema je jasna bez previše metafora: satirična analiza modernog postratnog Balkana.

2“Tesla”

“Tesla” je napisana u vrijeme kad sam paralelno čitao biografije Nikole Tesle i Johnnyja Štulića. Nekako mi se sama od sebe nametnula paralela između te dvije ličnosti. Ono što me kod obojice fasciniralo bila je životna posvećenost ideji. Kao i većina mojih pjesama i ova je nastala u kućnom okruženju, bez neke posebne priče u pozadini. Zapravo, prije pamtim osjećaje nego same događaje vezane uz nastanak pjesama. Ovaj je bio za ježenje.

1“Zemlja gori” 

“Zemlja gori” nastala je kao kolaboracija s našim prijateljima iz Dubioze kolektiv. Napisao sam satirični pseudo narodnjak čija mi se tema godinama motala po glavi. Prva verzija teksta bila je na izmišljenom, nemuštom jeziku, ali mi je Brano Jakubović sugerirao da ipak napišem nešto što će svi razumjeti pa sam to i učinio. Brano je složio efektan aranžman i dodao one razarajuće trube. Sve je nastalo bukvalno u par dana, a snimljeno u njegovom studiju.