Raviju Shankaru Grammy za životno djelo

492

Jutro nakon njegove smrti, američka snimateljska akademija obznanila je da će Ravi Shankar i još šest drugih glazbenih legendi primiti nagradu Grammy za životno djelo.

“Trostruki dobitnik Grammya i poznati svirač sitara Ravi Shankar bio je pravi pionir u prezentiranju indijske glazbe zapadu. Izvršio je utjecaj na brojne izvođače klasične, jazz, pop, rock i world glazbe, uključujući The Beatlese, Johna Coltranea, Philipa Glassa te svoje kćeri Norah Jones i Anoushku Shankar. Godine 1971. također je bio jedan od prvih glazbenika, uz Georgea Harrisona, koji je utro put organiziranju humanitarnih koncerata poput Koncerta za Bangladeš čiji je sav prihod od prodaje ulaznica išao tamošnjim izbjeglicama.

Prošloga tjedna imao sam čast obavijestiti ga da će u veljači sljedeće godine primiti Grammya za životno djelo. Bio je duboko dirnut i tako oduševljen da mi je čak uputio osobni poziv da ga posjetim u njegovoj kući. Izgubili smo jedan inovativan i izniman talent i istinskog ambasadora internacionalne glazbe.

Muziku podržava

Suosjećamo i upućujemo sućut njegovoj obitelji, prijateljima i svima diljem svijeta koje je inspirirala njegova glazba i osjećajna filantropija” riječi su predsjednika akademije Neila Portnowa.

Među ostalim dobitnicima posebnih nagrada za životna postignuća također se nalaze Glenn Gould, Charlie Haden, Lightnin’ Hopkins, Carole King, Patti Page i The Temptations, autorski tandem Marilyn & Alan Bergman, osnivači kuće Chess Records Leonard i Phil Chess te dugogodišnji direktor kuće Capitol Records Alan Livingston.

Svi će svoja priznanja primiti dan prije održavanja svečane ceremonije dodjele Grammya 10. veljače.

Muziku podržava
Stisni