Preminuo Ravi Shankar

Stjepan Vrečko
1245

Legendarni indijski glazbenik Ravi Shankar preminuo je 11. prosinca u San Diegu u 92. godini.

George Harrison rekao je za njega da je ‘kum world musica‘, popularizirao je sitar, instrument s kojim se družio od svoje 18. godine. Tijekom šezdesetih ostvario je veliki uspjeh kada su ga ‘otkrili’ The Byrds i The Beatles, a Harrisonova “Norwegian Wood (This Bird Has Flown)” upoznala je širu publiku sa sitarom.Shankar je rođen u Indiji, no već kao desetogodišnjak preselio se u Pariz skupa s bratom koji je bio koreograf. Uz njega je Ravi učio kako spajati indijsku i zapadnu kulturu. U Indiju se vratio 1938. godine.

Sredinom pedesetih godina počeo je nastupati po Europi i Sjedinjenim Državama nakon što je izučio zanat kod majstora sitara, Allauddina Khana. Njegov prvi album “Three Ragas” objavljen je 1956. godine.

Muziku podržava

Shankar je nastupao na Monterey Pop Festivalu 1967., Woodstocku 1969. i koncertu za Bangladeš 1971., a među brojnim suradnjama treba izdvojiti onu s Yehudijem Menuhinom. Pisao je glazbu za filmove, bio član indijskog parlamenta, a praktički do kraja života odlazio je na turneje svirajući između 25 i 40 koncerata godišnje.

U bolnicu je primljen zbog respiratornih problema koji su nastupili tijekom oporavka nakon nedavne operacije srca.

Spomenut ćemo kako je Ravi Shankar otac Norah Jones.

Muziku podržava