Radiohead podržavaju ‘Veliko pitanje’

1619

Kampanja ‘The Big Ask‘, čiji je cilj potaknuti donošenje zakona o godišnjem smanjenju stakleničkih plinova na europskoj razini, dobila je ovih dana paneuropski zamah.

Lider Radioheada, Thom Yorke, već tri godine je dio okipe okupljene oko ove inicijative i ovih dana ju je odlučio podržati okupljanjem bendova iz 17 zemalja Europe u manifestaciju pod nazivom ‘Friends of the Earth‘.

“Nikada se nećemo probuditi iz noćne more klimatskih promjena ako naše vlade i Europska unija ne poduzmu odgovarajuće korake. Oni su jedini koji mogu stvoriti okvir unutar kojih možemo suzbiti promjenu klime” kazao je nedavno Yorke u izjavi za tisak.

Muziku podržava

“Zato ćemo pokrenuti ‘The Big Ask’ u 17 europskih zemalja. Nastojanjem da smanjimo stakleničke plinove na godišnjoj razini, kako u nacionalnim, tako i europskim okvirima, dat ćemo ostatku svijeta primjer koji vrijedi slijediti.”

‘The Big Ask’ pokrenut je još 2005. kao inicijativa upućena vladi Velike Britanije, u kojoj je od vlade zatraženo da proglasi obveznim smanjenje emisije ugljičnog dioksida za 3% godišnje.

U tu svrhu, Radiohead su već održali koncert u londonskom KoKo klubu u svibnju 2006. godine.

Vlada Velike Britanije je još 2006. objavila da ‘nije vjerojatno’ kako će do 2010. smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 20%.

Muziku podržava