Preminuo Stephen Hawking, znanstvenik i ikona pop-kulture

Muzika. hr - Glasno i jasno!
2616

Jedan od najsjajnijih umova današnjice, britanski teorijski fizičar i populizator znanosti Stephen Hawking, preminuo je u dobi od 76 godina.

Stvarao je na poljima kozmologije i kvantne gravitacije, osobito u kontekstu crnih rupa, a  knjigom ‘Kratka povijest vremena’ stekao je svjetsku slavu. Hawking, koji je redovito smatran jednim od najvećim svjetskih intelektualaca, bio je nepokretan te je bolovao od teške neurološke bolesti. No usprkos tome, bio je borac i inspiracija mnogima uključujući i brojne glazbenike.

Muziku podržava

Komunicirao je putem računala, a njegov prepoznatljiv “zvuk” završio je na pjesmama mnogih glazbenika od kojih je vjerojatno najpoznatiji govor koji se nalazi na Pink Floydovom albumu “Division Bell” u pjesmi “Keep Talking” gdje Hawking u inspirativnom govoru upozorava na važnost komunikacije između svih nas. “Najveća dostignuća čovječanstva dogodila su se zbog komunikacije, a najgora zbog manjka iste – to ne mora biti tako” govori Hawking u Floydovoj pjesmi.

Bio je veliki ljubitelj glazbe a jednom je prilikom izjavio da je jedna od rijetkih stvari koje ga čine “normalnim” ljubav prema pop i klasičnoj glazbi. Za svojega života postao je nezaobilazni dio pop-kulture, te se je osim u glazbi pojavio u seriji Zvjezdane staze, a njegov se lik pojavio i u crtanoj seriji Simpsonovi. Nedavno je o njegovome životu snimljen i film “The Theory of Everything”.

 

Muziku podržava