Plati, pa kreiraj novi album Let3

2940

Više od dvije godine u javnosti se govori o novom albumu grupe Let3. Već zbog samae posebnost ove skupine, njihovog izdvojenog položaja unutar glazbene i umjetničke scene, te njihovog iznimno kvalitetnog dosadašnjeg diskografskog, koncertnog i ‘akcijskog’ rada, najava novoga albuma poseban je događaj.

A kada se zna da je njegov naziv “Bombardiranje Srbije i Čačka” te da bi se na njemu trebala naći dosad neviđena mješavina tipičnog potentnog rocka Leta3, techno-ritmova i narodnjačke glazbe, intriga postaje ogromna.

Najvećem gossipu unutar ne samo hrvatske rock-scene svakako doprinose i sve brojnija svjedočenja sretnika koji su se našli na probama benda, čuli sirove demo-snimke ili na zadnjim nastupima Leta3 poslušali nešto od novoga materijala. Svi su začarani, govore još jednoj, supernovi o nemogućoj kombinaciji užasa i ljepote koja će zaluditi poklonike superkvalitetnoga ludila u svim državama nekadašnje Jugoslavije.

Muziku podržava

Međutim, Let3 ne bi bili ono što jesu kada im na um ne bi pao i sasvim jedinstveni postupak stvaranja albuma. Taj postupak je potpuni umjetnički i radni presedan, iako je istovremeno i logičan korak u cjelokupnom djelovanju grupe: Let3 će pozvati publiku da zajedno oblikuju nove skladbe, cjelokupni album, omot, i sve ostalo vezano uz projekt “Bombardiranje Srbije i Čačka”, ali ‘u zamjenu zanovac’. Jednostavno – plati, pa kreiraj sa nama!.

Ideja odlično sumira višegodišnja nastojanja grupe da kroz javnu interakciju s publikom proizvede jedinstveno umjetničko djelo. Jedna od glavnih ideja vodilja je da je album “Bombardiranje Srbije i Čačka” djelo od naroda i za narod i samim time otvara mogućnost svima da se kreativno izraze.

Pristojno je ljude pitati što misle, nije ništa novo ni ponuditi im mogućnost izbora, ali ponuditi mogućnost stvaranja konačnog izgleda skladbi i cjelokupnog albuma nešto je do sada nezabilježeno.

A tražiti za to novac, i to po demokratskom principu – tko plati više, utječe više – to može samoLet 3 i nitko drugi na svijetu.

Tehnički gledano, akciju je najlakše provesti putem interneta i tu se Iskon internet pojavio kao idealan strateški i medijski partner, koji se bez puno razmišljanja priključio projektu. Akcija će se odvijati na za tu priliku osmišljenim web stranicama na adresi http://let3.iskon.hr i započinje danas – 1. srpnja 2005.

Na spomenutim stranicama naći će se radne verzije pjesama u svojim kratkim, ali dovoljno slikovitim opisima, zatim sekcije za predlaganje naslovnice albuma, modne linije i scenarija videospota. Svi korisnici će, nakon obavezne registracije i logiranja, moći slati ideje vezane uz tekstove, glazbu i aranžmane, dizajnirati naslovnicu i modnu liniju ili napisati scenarij novog videospota. Najbolji prijedlozi nakon toga će biti izloženi na siteu gdje će se izglasati idealni prijedlozi svakog spomenutog segmenta albuma “Bombardiranje Srbije i Čačka”.

Svaki poslani prijedlog važit će samo ako bude i plaćen (prema posebnom cjeniku), a sukladno potrošenom iznosu korisnik će će imati veći utjecaj. Dakle zainteresirani će kroz osam tjedana trajanja akcije sami stvarati konačni oblik albuma i to tako da će biti usvojeni oni prijedlozi koji budu potkrijepljeni sa najviše novca.

Fotografije su djelo Mare Milin.

Muziku podržava