Stari poznanici Jethro Tull ponovo u Zagrebu

  2712

  Jethro Tull

  200Kn
  Datum i vrijeme: Utorak, 25.5.2004. @ 20:00
  Mjesto održavanja: Dom sportova – velika dvorana Zagreb , Trg Krešimira Ćosića 11

  Već vremešni, ali još uvijek jako aktivni i jednako dobri kao na počecima Jethro Tull nastupaju u Maloj dvorani Doma Sportova 25. svibnja s početkom u 20 sati. Posljednji su put nastupili u Hrvatskoj u proljeće 2000. na istom mjestu. Ulaznica za koncert je 200 kuna možete je nabaviti u Integralu, CD shopovima Dallas i Aquarious u Zagrebu.

  Jethro Tull okupili su se početkom 1968. kao skupina glazbenika pod utjecajem bluesa, ali istodobno nadahnutih jazzom i klasičnom glazbom, u postavi: Ian Anderson (vokal, flauta), Mick Abrahams (gitara), Glenn Cornick (bas) i Clive Bunker (bubnjevi). Poslije prvog velikog uspjeha na Sunbury Blues & Jazz festivalu engleski ih je glazbeni tisak proglasio novim Creamovcima premda je odmah bilo jasno da jedinstvena glazbena i scenska pojava ‘mahnitog flautista’ Iana Andersona vodi grupu u drukčijem smjeru od konvencionalnih rock sastava baziranih na zvuku električne gitare.

  Na nastupne albume “This Was” i “Stand Up” (na kojemu je Abrahamsa zamijenio Martin Barre) nadovezala se uspješna američka turneja i treća LP ploča “Benefit” (1970), da bi slijedećim izdanjem “Aqualung” (1971.) postigli najveći uspjeh do tada i afirmirali koncept progresivnog benda sklonog konceptualnim izdanjima kakva su bila “Thick As A Brick” (1972.) i “A Passion Play” (1973.).

  Muziku podržava

  Platinaste naklade, visoka mjesta na top listama i rasprodane turneje učvrstile su status Jethro Tulla kao jedne od vodećih engleskih rock atrakcija svog vremena.. Albumi “War Child” (1974.) i kompilacija “Living In the Past” postali su zlatnim pločama, a od “Minstrel In the Gallery” (1975.) Ian Anderson pokazuje sve veće zanimanje za akustični folk koje doživljava kulminaciju na LP-u “Songs From The Wood” (1977.). Između ta dva izdanja objavili su ironično naslovljen album “Too Old To Rock’n’Roll”.

  Iako nisu uspjeli ponoviti komercijalni uspjeh iz prve polovice 70-ih, Jethro Tull u tome su razdoblju prolazili kroz jednu od najkreativnijih epizoda karijere. Usprkos promjenama postave slijedeća su dva desetljeća preživjeli kao trajno prepoznatljiva grupa čijom su okosnicom ostali Ian Anderson i Martin Barre u društvu Doanea Perryja (bubnjevi), Andrewa Giddingsa (klavijature) i Jonathana Noycea (bas).

  Jethro Tull prodali su, otprilike, 60 milijuna albuma i održali oko 2500 koncerata u više od 40 zemalja. Neprestano aktivni na turnejama i u studijima za snimanje, prosječno sviraju na stotinjak koncerata godišnje.

  Muziku podržava