Lotus: “Čast nam je biti u tom društvu Velike rock eksplozije”

2088

Sve češće dobivamo nova i mlada imena koja se uspijevaju probiti do svojih prvijenaca. Nedavno je to uspjelo i pop-rock sastavu Lotus.

Lotus je započeo kao akustični duo, da bi s vremenom proširili svoje članstvo i glazbene kulise, a uskoro će nastupi na novoj sezoni Velike rock eksplozije koja je došla do brojke četiri.

Očito je razloga i više nego dovoljno, pa smo putem e-maila ulovili frontmena Filipa Kozlicu da nam ukratko predstavi bend i kaže ponešto o trenutnim planovima i događajima koji su stavljeni pred njih. Kako smo? Što se radi?
Odlično sam, u totalnoj gužvi, ali moram priznati da uživam u tome. Sviram, radim, tu i tamo učim, pratim “Boston Legal” i tako… Klasična priča glazbenika/studenta prava.

U nekoliko riječi molim te opiši bend Lotus?
Lotus je skupina glazbenih kreativaca koji su se nekim čudnim putevima našli u istom bendu i usprkos različitim glazbenim ukusima stvaraju autorsku glazbu koja se može žanrovski staviti pod pop-rock.

Postojite već četiri godine, kakvi su bili vaši počeci?
Bruno Milanović (bas gitara) i ja smo osnovali bend 2007. i prvih godinu dana nastupali kao akustični duo. Bruno je svirao akustičnu gitaru i perkusije, a ja sam pjevao uz akustičnu gitaru i usnu harmoniku. U to vrijeme je akustična scena bila dosta aktivna (Nikolina Romić, Mika Male, Voland le Mat…), pa smo imali priliku često nastupati uživo i prikupljati iskustvo koje nam je bilo jako potrebno.

Muziku podržava

Bend je kroz godine zavidno povećao broj članova… Kako je došlo do toga?
Nakon preko 20 akustičnih nastupa osjetili smo želju za proširenjem postave i jednostavno smo postali otvoreni za razne suradnje, te smo kroz par godina došli do trenutačne postave. Uz Brunu i mene, tu su Maja Kosanović, Nikola Betica, Dino Zanetti i Marko Vucelja.

Malo po malo radili ste pjesme koje su nedavno objavljene na prvijencu. Koliko dugo se radilo na samom albumu?
Što se tiče autorskog dijela, većinu pjesama napisao sam prije nego smo proširili postavu tako da smo se više bavili aranžmanima nego skladanjem. Pjesme su vrlo brzo svima sjele, pa nismo dugo čekali na odlazak u studio.

Da li je snimanje prošlo glatko ili je bilo mnogo problema i odricanja?
U snimanju nam je od velike pomoći bio Mr. Goody (Jinx) jer je svoj posao producenta shvatio vrlo ozbiljno i trudio se učiniti cijeli proces produktivnim, ali u isto vrijeme i opuštenim. Jedino što je nedostajalo je kontinuitet rada, pa se snimanje odužilo i preko godinu dana.

Ako se ne varam, album je bio gotov već neko vrijeme prije nego ste pronašli diskografa. Kako ste ga na kraju uspjeli pronaći?
Da, istina, bio je veliki razmak između završetka albuma i službenog izdanja. U tom periodu nismo tražili diskografa jer smo računali na jednu opciju o kojoj sad ne bih volio pričati. Kada smo odlučili da ne možemo više čekati, počeli smo obilaziti diskografe i eto naišli na zainteresirani Aqaurius Records s kojim trenutno jako dobro surađujemo.

Kako ste zadovoljni s dosadašnjim reakcijama na album?
Jako smo zadovoljni, svakodnevno dobivamo podršku novih ljudi, ali i glazbenih urednika. Nama je naravno najvažnije da smo ponosni na svoj prvijenac i da čvrsto stojimo iza njega, ali nam je isto tako drago dobivati pozitivne reakcije.

Na albumu “Lotus” nalazi se samo 9 pjesama (tu ne računam svojevrsni intro “Odbrojenjavanje”). Je li to malo premalo za prvijenac?
Nema pravila. Radili smo na pjesmama dok nismo osjetili da smo zaokružili određenu cjelinu. U tom je procesu ispalo par pjesama, a par ih je već ušlo u koncepciju sljedećeg albuma.

Kolega Zoran Tučkar u recenziji je rekao da neke pjesme zvuče bolje u akustičnim verzijama, nego ovako na albumu. Gdje je nastao ‘kratki spoj’?
Mislim da se ne radi o ‘kratkom spoju’ nego o subjektivnom mišljenju. Akustične verzije, naravno, zvuče drugačije od studijskih i kao takve će se nekima svidjeti više, a nekima manje.

Kad smo već kod akustičnih gaža, kakvi su vam koncerti draži, oni ‘bez struje’ poput onog na Akustici u Rockmarku ili pravi punokrvni? Zašto?
U bendu smo svi ljubitelji akustike tako da ćemo sigurno s vremena na vrijeme zasvirati ‘bez struje’. Bez obzira na to, važniji su nam ‘pravi punokrvni’ koncerti jer polako stvaramo prepoznatljivu zvučnu sliku i želimo što bolje prezentirati album uživo.

Na albumu harmonički se vrlo lijepo stapaju muški i ženski vokali, a glazbene podloge fino su ugođene u cjelokupnu situaciju, a tu su i dobri tekstovi, te pamtljivi refreni. Što je po tvom mišljenju najbitnije za dobru skladbu?
Ma najbitnija je iskrenost. Mora se osjetiti u svakom udarcu bubnja i odsviranoj noti, nije dovoljno da samo tekst bude iskren. Ja sam jako ponosan na ostatak Lotusa jer oni ne znaju drugačije svirati.

Kakvi su daljnni planovi? Spotovi, koncerti…
Nedavno smo snimili spot za prvi singl “Naš svijet“, a plan je krajem godine snimiti sljedeći. Što se tiče koncerata, trudit ćemo se što više svirati van Zagreba jer smo do sada taj dio zanemarivali.

Ovaj vikend nastupate na Velikoj rock eksploziji 4. Koliko je bitna ova manifestacija za vašu karijeru?
Pa Velika rock eksplozija je u zadnje četiri godine izrasla u važan projekt jer promovira odlične bendove koji su tek na početku karijere, nama je naravno velika čast biti u tom društvu. Koliko će biti bitna za našu karijeru znat ćemo tek s vremenom.

Možemo li očekivati neko posebno iznenađenje na nastupu u Sax!-u?
Naš nastup u sklopu Velike rock eksplozije je ujedno i naša službena promocija albuma tako da su iznenađenja moguća, ali prvenstveno želimo održati koncert bez ikakvog suzdržavanja i dati najbolje od sebe. Sa sobom nosimo i albume koje ćemo prodavati po promotivnoj cijeni.

Koje kolege ćete najviše podržati na Velikoj rock eksploziji?
Replicu, sviraju akustični set prije nas u Sax!-u, preporučam svima! Tu je još puno odličnih bendova kojima se veselimo; Darkvud, Radio Aktiv, Sara Renar…

Muziku podržava