Mladež kakvu bi roditelji poželjeli

  3718

  Lotus

  Lotus

  Datum izdanja: 05.09.2011.

  Izdavač: Aquarius Records

  Žanr: Pop, Rock

  Naša ocjena:

  Popis pjesama:

  1. Naš svijet
  2. Mirisom
  3. Na pijesku
  4. Nestali
  5. Sunce
  6. Cijelim tijelom
  7. Sudnji dan
  8. Odbrojenjavanje
  9. Ovo nismo mi
  10. Taoci

  Zagrebački bend Lotus postoji već četiri godine i u tom je periodu za 300 posto povećao svoje članstvo.

  Lotus je, naime počeo kao akustični duo sadašnjeg basista Brune Milanovića i gitarista Filipa Kozlice, da bi se vremenom pridružili klavijaturist Dino Zanetti, pjevačica Maja Kosanović, bubnjar Marko Vucelja i gitarist Nikola Betica.

  Većina njih ima poznate karijere u zagrebačkom alternativnom undergroundu (postoji li ‘mainstream underground’ uopće?): Betica je neko vrijeme proveo u funk-rock grupi Spina, Marko Vucelja u izvrsnom (nažalost upokojenom) folk-rock bendu Undo, dok je Kozlica neko vrijeme svirao s mladom folk heroinom Ninom Romić.

  Sada grupa ima muzički izričaj koji se najbolje može opisati kao stadionski pop-rock, s velikim pijevnim refrenima i uglavnom ljubavnim tekstovima. Ovih su dana izdali svoj album prvijenac u produkciji Marijana Gudelja, poznatijeg kao ‘onog za klavirom’ u grupi Jinx.

  Muziku podržava

  Istoimeni album prvijenac kao i svaki prvijenac donosi nekoliko potentnih (ne i prepotentnih) naslova, kao i nekoliko nedostataka koje će, za domaću zadaću, do idućeg ostvarenja trebati popraviti.

  Prije svega, pjesme Lotusa jako su ‘osjećajne’, relativno se često u pjesmama spominje riječ ‘osjećaj’ s varijacijama na temu, no imaju, barem za potpisnika ovih redaka, pozitivnu nadobudnost: u vremenu kada su već stariji maloljetnici svjesni kilavih socijalnih neprilika i neveselog političkog konteksta države u kojoj živimo, lijepo je znati da postoje ljudi koje još uvijek najviše muči ljubav, s većim naglaskom na platonsku nego na fizičku (to je onaj dio koji bi se svidio svakom roditelju).

  Pjesme Lotusa pune su ideala, a s glazbene se strane stvara zanimljiv ‘mišung’ koji bi u budućnosti mogao biti još bolji, samo da još bolje promiješaju karte i postave dionice: gitarist Nikola vrlo fluidno i lepršavo naviga svoju gitaru, Maja bi sigurno iskoristila šansu da se još razmaše svojim toplim vokalom, a tu su još i bubnjar Marko, te basist Bruno sa svojim muzičkim talentima. Osim toga, kao posjetitelj nekih njihovih koncerata mogu reći da su u akustičnom kontekstu neke pjesme zvučale bolje nego u električnom (iz nekog razloga, na ovom albumu ‘struja’ prevladava, što je šteta – akustičnom svirkom grupa daje drugačije boje u svoje pjesme).

  Pjesme “Sunce“, “Cijelim tijelom“, “Ovo nismo mi” i “Taoci” lijep su navještaj potencijala grupe, kako autorskog, tako i izvođačkog, također imaju određeni potencijal za hit, dok je nategnutu i neuvjerljivu “Sudnji dan” ipak trebalo ostaviti za sudnji dan, pa njome otjerati nečastivog. Album traje 35 minuta, što nije previše, no trebalo je izbaciti nepotrebno “Odbrojenjavanje” i “Sudnji dan” – koliko god da potonja rastura na koncertima i koliko god onda album ostao kratak.

  Lotus je ovim albumom publici podario solidan album, smišljen, odsviran i otpjevan s puno (povremeno čak i previše) srca, a sebi podjednako solidan start karijere. Sad imaju sve u svojim rukama i doseći će onoliko koliko budu htjeli.

  Muziku podržava