Nakon nedavne vijesti o Johnnyju Štuliću koji je prije koji dan putem svog YouTube kanala objavio album “Krivo srastanje”, s druge strane granice nam dolazi još jedna vijest povezana s frontmanom Azre. Naime, mladi znanstvenik s Filozofskog fakulteta u Novom Sadu nedavno je obranio doktorat o Štuliću, kako prenosi portal headliner.rs.

Zlatomir Gajić, predavač na Odsjeku za medije, posljednjih se pet godina bavio proučavanjem Štulićeva lika i djela, što je rezultiralo doktorskim radom “Rock poezija Branimira Štulića i njezini medijski odjeci”.

Analizirajući spoj glazbe, poezije i filozofije nastojao je pristupiti ovoj temi iz više različitih kutova, a osobitu je pozornost posvetio Štulićevu odnosu prema medijima. Tema mu je bila iznimno izazovna, što ne čudi uzimajući u obzir ličnost koju obrađuje.

johnny štulić doktorat, Zlatomir Gajić
Zlatomir Gajić, foto: headliner.rs
Muziku podržava

Raspon tema koje Gajić obrađuje kreće se od Štulićeve poetike i elokvencije do analize njegova tradicionalnog pristupa ženi, odnosno onoga što neki prepoznaju pod pojmom falusokratija.

Ovo nije prvi put da Gajić istražuje veze popularne kulture i književnosti, diplomski rad je napisao o poeziji Milana Mladenovića kao književnoj i medijskoj činjenici.

Još domaćih autora pisalo o Štuliću…

Štulić i njegovo djelo se već godinama nameće kao tema brojnih znanstvenih i popularnih radova, iz ovog ili onog razloga. Glazbeni kritičar Hrvoje Horvat napisao je biografiju “Johnny B. Štulić – Fantom slobode”, koja danas predstavlja jedan od iscrpnijih uvida u njegov život. O likovima u Johnnyjem pjesamama Ines Pletikos je snimila dokumentarac “Kad Miki kaže da se boji – Tko su junaci Johnnyjevih pjesama”, a Azra je bitan dio filma i knjige “Sretno dijete” Igora Mirkovića.

Iscrpnu sociološku analizu Štulićeva imaginarija ponudio je profesor komparativne književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Dean Duda, u članku naslovljenom “Užas je moja furka: Socijalistički urbani imaginarij Branimira Johnnyja Štulića”.

Novinar Kruno Petrinović napisao je knjigu za sve štovatelje Azrinog frontmena, “Prilozi za biografiju Johnnyja B. Štulića – Kad Miki kaže da se boji”, a Boris Kostelnik objavio novinske priloge u knjizi “Moj život je novi val”.

Literarni prilozi o Štulićevu utjecaju iz pera petorice hrvatskih pisaca objavljeni su u zbirci priča “Zvučni zid”.

533 Shares
Muziku podržava