Klasika i šlageri, rock i šansone. EKV i Laibach, Koja i Vlada Divljan, Štulić i Arsen. O kojim filmovima se točno radi? Provjeri u nastavku.

10”Rondo”

Klasik hrvatskog filma koji se bavi klasičnom glazbom. Scenarist i redatelj Zvonimir Berković bio je veliki erudit i ljubitelj klasike pa i njegovi likovi raspravljaju o glazbi te slušaju i sviraju Mozartov “Rondo”, a po toj glazbenoj formi film je i dobio naslov. Ljubavna drama za kultivirane filmofile.

9”EKV – Kao da je bilo nekad”

Film o velikoj karijeri i strašnoj sudbini članova legendarnog benda Ekaterina Velika. Dokumentarac nudi opsežni pregled karijere grupe, uz priču o sudbinama članova benda koji su uglavnom prerano skončali. Brojne arhivske snimke i razgovori s preko pedeset ljudi pružaju puno informacija, a za one koji žele saznati nešto više o Margiti Stefanović tu je i knjiga “Magi – kao da je bila nekad” koju je redatelj filma Dušan Vesić nedavno objavio.

8”Tko pjeva zlo ne misli”

Popularna hrvatska (i purgerska!) komedija obiluje starim domaćim šlagerima: “Marijana”, “Za jedan časak radosti”, “Noćas”, “Fala”, “Kak taubeka dva” i “Ja ljubim” koji je verzija ruskog evergrina “Hvala ti srce”. U HNK Zagreb upravo igra kazališna verzija s pomlađenim castingom u kojem se ističe Zrinka Cvitešić u ulozi nevjerne žene Ane koja odlično pjeva.

7”Laibach: Pobjeda pod suncem”

Prvi dokumentarac o Laibachu bavi se stvaranjem njihovog kultnog albuma “Opus Dei”, a režirao ga je redatelj Goran Gajić (”Kako je propao rokenrol”). Kontroverzni Slovenci kasnije će postati česta meta dokumentarista, a širu svjetsku javnost zainteresirali su posjetom Sjevernoj Koreji. Privlače brojnu publiku na YouTubeu, gdje je popularan njihov pjevač Milan Fras kojeg zafrkanti opisuju kao ‘promuklog Freddyja Mercuryja koji glumi Borata odjeven u uniformu Rommelovog Afričkog korpusa’.

6”Dečko koji obećava”

Novovalni film nastao u vrijeme kada se Novi val i zbivao. Glazbu za ovaj anarhoidni film radio je Dušan Kojić – Koja koji se i pojavljuje u filmu, zajedno s  Ivicom Vdovićem-Vdom, Vladom Divljanom i Srđanom Šaperom. Ime glavnog lika, dečka koji obećava, je Slobodan Milošević, a tumači ga odlični Aleksandar Berček koji je kasnije postao pristalica jednog drugog Slobodana Miloševića.

5”Izgubljeno dugme”

Biografija Gorana Ipe Ivandića, bubnjara Bijelog dugmeta koji je zbog posjedovanja droge završio na strogoj robiji te mu je život krenuo nizbrdo. Baš kao i svaki pravi rock dokumentarac, ovaj film je i priča o seksu,  drogi i rock’n’rollu – seksom se bavi Milić Vukašinović koji stalno priča o bludu, droga je središnji motiv priče o Ipetove propasti, a rokerska priča detaljno je opisana kroz priču o Bijelom dugmetu. U filmu se uz Vukašinovića pojavljuju i Goran Bregović, Željko Bebek i Alen Islamović te kolege novinari Darko Glavan, Petar Janjatović i Petar Peca Popović.

4”Sretno dijete”

Priča o Novom valu iz perspektive Igora Mirkovića koji je svoje ‘heroje ulice’ u djetinjstvu promatrao iz prikrajka, a u zrelo doba ih je potražio kao novinar. Ostaje žal što nije intervjuirao Štulića, no svejedno je uspio pronaći legende rocka, novinarstva i dizajna (Mirko Ilić!) i snimiti strašno zabavan film pun nostalgije i pozitivne energije.

3 ”Kako je propao rokenrol”

Duhoviti omnibus koji je ‘prorekao’ propast rocka u korist narodnjaka, ali rokeri su se oprostili u velikom stilu – uz žestoku svirku! I za ovaj film glazbu je radio Koja koji nastupa i u ulozi Zelenog Zuba, a na soundtracku su radili i Vlada Divljan i Srđan Gojković-Gile. Odličnu komičnu ulogu ostvario je i Branko Đurić, tada poznat kao zvijezda ‘Top liste nadrealista’ i frontman Bombaj štampe. Slušajte Đuru ‘kako trese, lupa, udara!’

2”Kad Miki kaže da se boji”

Film o likovima iz Azrinih pjesama otkriva nam svijet Zagreba 1980-ih u kojem su živjeli Štulićevi prijatelji i poznanici – frikovi, zanesenjaci i dobre duše. Većina ih se nije snašla u novom dobu, ali ušli su u povijest kao junaci legendarnih pjesama. Dokumentarac Ines Pletikos duhovito je i nježno remek-djelo koje se treba gledati dok se istovremeno preslušavaju Azrini albumi.

1”Moj zanat”

Baš pred kraj života Arsen je dobio priliku da se još jednom predstavi u dokumentarcu i to je maestralno izveo. Majstor pisane i izgovorene riječi vječito je ironičan i autoironičan, melankoličan dok se prisjeća pokojnih prijatelja (“Pustinja se širi”) i beskrajno nježan dok govori o svojoj unuci. Redatelj Mladen Matičević je suptilno i samozatajno režirao film, ostavljajući prostora Arsenu da se razotkrije do kraja, ali i sačuva svoju intimu. Inače, Matičević je upravo dovršio još jedan biografski dokumentarac o pokojnom glazbenom velikanu, ”Nebesku temu” koja se bavi Vladom Divljanom, a taj film će vrlo brzo imati i premijeru u Zagrebu.