Nedavno okupljanje Korni grupe u Beogradu (točnije 31.1.2019. u Sava centru) je došlo pomalo kao grom iz vedra neba. Legendarna srpska i jugoslavenska progresivna rock grupa je odlučila ponovo zaprašiti u svoje gitare, orguljice i udaraljke i publici su podarili podsjećanje na neka prošla vremena. Legendarni klavijaturist i kompozitor Kornelije Kovač, nepravedno zapostavljeni gitaristički heroj Josip Boček i karizmatični pjevač Adolf Dado Topić su, uz pomoć nešto mlađih kolega oduševili okupljene.

S obzirom da stari rockeri (naročito oni koji nisu dugo svirali skupa) pune koncertne prostore, možda je trenutak da zažmirimo i zaželimo želju koji bismo sastav htjeli vidjeti opet, barem da su ključni članovi živi i relativno zdravi. dakle, u ovu skupinu ne spadaju Šarlo Akrobata, Indexi, EKV, Rokeri s Moravu, Siluete i slični, čiji su neki od ključnih članova preminuli. Isto tako, u ovu skupinu ne spadaju sastavi čije se članstvo bitno promijenilo, ali su i dalje aktivni, kao što su Lačni Franz, Bijelo dugme, Pipsi, Majke ili Zabranjeno pušenje. Izbor je dakle subjektivan, vjerojatno pristran i jamačno nesavršen.

1Grupa 220

Vjesnici autorske rock muzike na ovim prostorima svakako moraju imati svoje mjesto u najpoželjnijim ponovnim okupljanjima. Predvođeni Dragom Mlinarcem, ispisali su povijest albumom “Naši dani” i pjesmom “Osmijeh”. Nažalost, grupa je bila aktivna kad je snimanje albuma bila misaona imenica, kamoli koncertnog. Pola vijeka od prvog prestanka rada se čini kao dobar povod za fino koncertno mjesto, dobru audiotehniku i snimiti Dragu Mlinarca s ponešto starijim mladićima u kontaktu s publikom.

2Daleka obala

Splitski Dire Straitsi su ostavljali dojam neobaveznog sastava koji voli na plaži svirati pjesme koje vole čuti. Pjesme su i dalje tražene, novog materijala nešto baš i nema (s izuzetkom vrijednog Borisa Hrepića i njegovih Sunnysidersa), ali dobar tulum u Tvornici s “Morskom vilom” na bisu ne bi mogao omanuti.

3Laufer

Mračni alternativni art-grunge-rock darovitih Riječana je dobro ostario. Njihovi suvremenici iz Amerike, čak i u radikalno izmijenjenim postavama nalaze svoje slušatelje i solidno žive na račun nostalgije. Nije samo “Moja voda” hit, bio je tu i “Mjesečev rog”, “Govorim u snu”, “Lopov Jack”, “Svijet za nas”… Vremena su postala mračnija od njihovih umjetničkih vizija iz prve polovice devedesetih. Mali je problem što pjevač Damir Urban, a ni gitarist Vava nisu vični životu od bolje prošlosti. Imali su povratničkih nekoliko koncerata oko 2005.

4Buldožer

Ako su ova vremena mračnija nego u vrijeme Laufera, valja dodati da su istovremeno ova vremena komičnija nego što su pjesme Buldožera. Enfant terrible Marko Brecelj nastavlja svoju borbu svim mogućim sredstvima (teško da bi on opet nastupio sa starim drugarima, no ne i nemoguće), a ostalima bi dobro došlo da ponovno “pljunu istini u oči”. Publici bi mogli dati veliku dozu pomaknutog humora, subverzivnih stihova i izvrsne muzike koja se ne želi nikome dopasti. Zadnje poznatije okupljanje je bilo 2007.

5Rebel Star

Ovaj bend se stvarno nije trebao ni raspasti i trebao je puniti dvorane svojim pristupačnim rockom, no život nije fer. Posljednji koncert je bio 1.10.2016., posljednji album je izdan godinu dana ranije, tako da…

6Bambi Molesters

Još se ni kompjutor nije restartirao nakon što su poslali objavu o raspadu, a već nedostaju. Sastavu koji je sve u karijeri činio težim putem možda bi se moglo otvoriti u ovom periodu procvata raznih TV-serija. Malo je izvođača koji su svirali s legendama kao što su R.E.M. i Chris Eckman, malo je bendova čija su djela završila u kultnim TV-serijama kao što su “Breaking Bad”, i da, koncerti im uopće nisu bili loši. Članovi grupe su naprosto zaslužili u ovoj fazi ubirati plodove svog mukotrpnog rada.

7Time

Potpisnici jedne od najranijih i najznačajnijih prog-rock ploča na hrvatskoj i tadašnjoj jugoslavenskoj sceni su uglavnom aktivni (Dado Topić u Korni grupi, Vedran Božić “svugdje”, Tihomir Pop Asanović je izdao solo-album…), a ostavština im je važna i relevantna svo ovo vrijeme. Topić je bio uzor Akiju u Parnom valjku, a “Istina mašina” je jedina pjesma koju je na svom službenom albumu objavila EKV. Dakle, ni glasnice ni svirka ne bi trebali biti problem, a Topićev rockerski credo obećava show koji se pamti. 2016. su u Johannu Francku imali uspješan povratnički nastup, a onda je sve stalo.

8Haustor

Iako je prošlo 30 godina od zadnjeg objavljenog albuma grupe, Haustor nikad ni u jednom momentu nije prestao biti relevantan. Vrlo je vjerojatno da je Haustor najutjecajniji hrvatski sastav svih vremena, pokretan Darkom Rundekom i Srđanom Sacherom te fantastičnom kemijom brojnih muzičara koji su prodefilirali kroz ovaj bend. Sastav se ponovno i na kratko okupio sredinom devedesetih puneći prostore koje nisu mogli napuniti u vrijeme svoje aktivne diskografske karijere.

9Leb i sol

Iako je nasljeđe ove makedonske supergrupe vezano za genijalnog Vlatka Stefanovskog, u toj je etno-prog-rock skupini svirao sijaset izvrsnih muzičara. Garo Tavitijan, Bodan Arsovski, Kiril Džajkovski su samo neki od mnogih koji su van brenda Leb i sol izgradili respektabilne karijere. Njihova virtuoznost se poklopila s jakim autorskim rukopisima, tako da bi njihov eventualni koncert posramio 99% aktivnih izvođača. Okupili se jesu 2006. u punom sastavu, poslije su snimili album “Itakanataka” bez Stefanovskog i aktivnost sastava je zamrla. Vlatko je nastavio uspješno održavati status vrhunskog gitarista i interpreta.

10Azra

Najželjenije i najmanje vjerojatno ponovno okupljanje ijednog benda je upravo ovo. Grčeviti novovalni sevdahdžija Branimir Štulić je sve više legenda, koliko god to on više odbija. Štuliću su njegovi svirački i pjevački nedostaci postali prednost koju je nemoguće kopirati. Kao u “Life of Brian” Montyja Pythona, Branimir ima svoje sljedbenike kojima uporno govori da ga ne sljede, no kad je čovjek svojim stavom, karizmom i umjetnošću kreirao korpus pjesama koje nadilaze prostor i vrijeme, onda mu džabe i namćorasti stav, i svakakve izjave, jednom kada opet u Zagrebu stupi na binu – sve će mu biti oprošteno. Ako mu za išta treba biti oprošteno. Za lošu svirku i pjevanje, rekli bi zlobnici kojih, srećom, nema puno.

296 Shares