Jean Michel Jarre novi predsjednik krovne organizacije društava autora i skladatelja

Muzika.hr
788

Jean Michel Jarre novi je predsjednik CISAC-a, Međunarodne konfederacije društava autora i skladatelja koja okuplja autorska društva s područja glazbe, književnosti, likovnih umjetnosti i filma iz više od 90 zemalja.

Jarre će tako zamijeniti slikar Hervéa Di Rosu koji je tu dužnost obnašao proteklih godina dana.

Promjene su se dogodile na Svjetskom sastanku autora, nedavno održanom u Washingtonu. Govornici s raznih strana svijeta podijelili su s više od 700 sudionika sastanka promišljanja o sadašnjosti i budućnosti kreativnih djelatnosti. Sudjelovali su i predstavnici Hrvatskog društva skladatelja i HDS ZAMP-a.

“Riječ koja za mene najbolje ocrtava poantu ovog summita je ‘poštovanje’. Poštovanje autora i njihovih djela. Poštovanje publike koja gleda ili sluša naša djela i kupuje ih. Poštovanje onih koji omogućuju da naši kreativni dosezi budu dostupni širokom krugu ljudi.

Uvijek me šokira kad i samo spominjanje riječi ‘naknada’ nailazi na burno neodobravanje, posebno kod onih koji zasnivaju svoje financijske planove na korištenju tuđih kreativnih radova. Veliki sam pobornik interneta i onoga što on omogućava. Ali manje sam sretan sa činjenicom da neki ljudi kreativni rad smatraju prilikom za zaradu bez da autoru pruže naknadu koja mu pripada. To jednostavno zovem manjkom poštovanja, koliko god možda zvuči staromodno” kazao je sad već bivši predsjednik CISAC-a, Di Rosa.

Muziku podržava