Voca People: Duh Špancirfesta ukazao se špancirerima

  202

  Špancirfest 2017.: Voca People

  50Kn
  Datum i vrijeme: Utorak, 25.7.2017. @ 21:00
  Mjesto održavanja: Vila Bedeković Varaždin , Ulica Augusta Cesarca 10

  Šarenilo Špancirfesta privuklo je u petak i vanzemaljce Voca People s planeta Voca koji su sa zadnjim rezervama pogonske energije zaglavili na Bedekovićevoj pozornici na veliku radost tamo zasjelih špancirera. Došavši na nju, svojim su svjetiljkama osvjetljavali dijelove gledališta i izražavali različite emocije svojim glasovima poput bola, čuđenja, straha, zbunjenosti, oduševljenja, gađenja.

  Potom su glasovima pokušali popraviti svoj svemirski brod i uspjeli su popraviti uređaj za komunikaciju stavljajući postavke na hrvatski i engleski. Zatim su izjavili da su prepoznali naš planet i dolaze s Voce. Ostali su bez energije za svoj svemirski brod i da je ta energija glazbena te su nas zamolili da im pomognemo skupiti tu energiju u bijelu piramidu koja je bila jedini predmet na pozornici kako bi se mogli vratiti dom.

  foto: Draženka Stančić

  Tražili su od publike da je glazbeno testiraju pa je morala ustati i pjevati glazbenu ljestvicu; rezultatom su bili zadovoljni, proglasivši slučajnog slušatelja majstorom. Slijedio je dio nastupa u kojem su nam prezentirali glazbenu povijest u kojoj su pokazali savršenog pračovjeka koji je otkrio langoš i propjevao “Banana Boat Song (Day O)”, tradicionalnu jamajkansku calypso pjesmu najpoznatiju po verziji Harryja Belafontea.

  Muziku podržava

  Potom su nastavili izvođenjem potpurija koji se sastojao od stiha do njih par iz niz poznatih srednjovjekovnih pjesama pa “Mr. Sandman” The Chordettes, “Hit The Road Jack” Raya Charlesa, “Tutti Frutti” Elvisa Presleya, “Take A Chance On Me” Abbe, “Long train running” The Doobie Brothersa, Madonnina “Holiday”, “Billie Jean” Michaela Jacksona, “Sweet Dreams” Eurythmicsa, “Macarena” Los del Riosa, “Cotton Eye Joe” Rednexa, “Who Let The Dogs Out” Baha Mena, “Gonna Make You Sweat (Everybody Dance Now)” C+C Music Factoryja i “I Like To Move It” Reel 2 Reala. Taj dio nastupa bio je posvećen popularnoj glazbi svakog pojedinog vremena.

  Zatim je slijedila komunikacija s publikom u kojoj su publici opet tumačili kako je glazba na Zemlji odlična, a život je glazba koja je opet energija. Članovi ‘posade’ ukazali su kapetanu kako se prva četvrtina piramide na pozornici napunila energijom. Na red je došlo i predstavljanje tih članova kratkim ispuštanjem zvukova u određenom tonalitetu i načinu ispuštanja tih zvukova, što je, naravno, zabavljalo publiku. Imena su im Beat On, Scratcher, Tubas, Tenoro, Bari-ton, Alta, Mezzo i Soprana, pa je lako zamisliti kako su se predstavili.

  Sa sobom su donijeli i DVD i u sljedećem dijelu nastupa izvodili glazbu iz filmova mijenjajući glasovima zvukove i instrumente originala. Imitiranje filmske glazbe odnosilo se na Disneyjeve filmove, Pinka Panthera, Jamesa Bonda, Pulp Fictiona, Titanica i drugih. Daljnji dio nastupa ostvarili su spuštanjem sa scene među publiku gdje je svatko od njih našao sebi para uz čiju su ‘pomoć’ izvodili svoje melodije vezane za ozbiljnu glazbu. Piramida energije dopola se napunila što je bilo prikazano njezinim crvenim osvjetljenjem.

  Voca people se potom prebacio tematski u ljubavno područje uključivši i djevojku iz publike u koju su se sva četiri muška člana Voca posade ‘zaljubila’. Ženski dio posade potom je za osvetu na pozornicu doveo tri dečka iz publike. Problem su riješili tako da su Zemljane maknuli sa scene. Naša se publika pretvorena u glumce tijekom tog dijela izvedbe odlično snašla u dodijeljenim pantomimskim ulogama dok su Voca people razvijali temu ljubavnog sukoba kroz ljubavne arije, ispuštanje zvukova, pokoji uzvik ili drugu riječ, ekspresiju pokreta i ples. Za to vrijeme publika se u parteru svijala od salvi smijeha.

  Izbor ljubavnih pjesama pratio je na vrckav način cijelu priču. “Cant Take My Eyes Off You” Frankieja Vallija i The 4 Seasons, “Got My Mind Set On You” Georgea Harrisona, “Sex bomb” Toma Jonesa, “My girl” The Temptations, “I Will Always Love You” Whitney Houston, “Fever” A Fine Frenzy, “Lollipop” Chordettes, “Barbie Girl” Aqua, “Girls Just Want To Have Fun” Cyndi Lauper samo je dio pjesama čiji su ulomci izvođeni u ovom dijelu nastupa. Energetska piramida se napunila do tričetvrt razine koja je ovaj put osvjetljena žuto.

  Novi zaplet donio je glazbeni sukob dva člana posade koji su odlučili odmjeriti snage angažirajući svoju polovicu publike u parteru. Dio publike je naizmjence oponašao sukobljene izvođače ispuštajući zadane zvukove i stvarajući melodiju te odmjeravajući snage. U konačnici se izvedba publike stopila kao ritam podloga za pjevanje dvojice pjevača.

  Posljednji dio nastupa Voca people bio je rezerviran za duži a capella svevremenski klasik  Queenovu “Bohemian Rhapsody” – jedni su pjevali, drugi pratili melodijom i rimom glumeći instrumente, izmjenjujući muške i ženske glasove. Zaključivši kako je naša zemaljska glazba izvrsna, otpjevali su i “We Are the World“. Izvedba je uključivala ubrzani dio tijekom kojeg su imitirali tehno remiks te pjesme. Energetska se piramida napunila i posljednju četvrtinu koja je bila zazelenjena.

  Za završnicu su izveli potpuri pjesama “I Gotta Feeling” The Black Eyed Peasa, “Moves Like Jagger” Maroon 5, “Lady” Modjo, “Empire State Of Mind” Jay Z-ja & Alicie Keys, “Bad Romance” i “Born This Way” Lady Gage te “Rolling in the Deep” Adele kojima su na nevjerojatan način izmijenili stil i ritam, a potom su se oprostili s djelićem “Rockaby” Clean Bandita, poslavši nas na spavanje.

  Voca People dali su varaždinskom Španciru nastup za pamćenje. Glazbeno besprijekoran, scenski temeljit do sitnice bez ikakve mizanscene osim bijele piramide uz jedan rub pozornice, u bijelim odijelima i cipelama, bijelim maskama s crvenim ružem, savršenom suigrom članova trupe te komunikacijom s publikom na način da je cijelo vrijeme bila angažirana slušanjem, gledanjem ili sudjelovanjem u izvedbi. Voca People pretvorili su se u vidljivi duh Špancirfesta, festivala dobrih emocija.

  Muziku podržava