Psihomodo pop u Vintageu: Skoro električni unpljugd

  612

  Psihomodo Pop: Unpljugd

  Datum i vrijeme: Petak, 15.9.2017. @ 21:30
  Mjesto održavanja: Vintage Industrial Bar Zagreb , Savska ulica 160

  “Baš je lepo svirati ove unplugged pjesme, trube su tu, cure su tu, a i vama se sviđa”, izustio je Gobac negdje u sredini koncerta u Vintage Industrial Baru, koji je bio najavljen kao “unpljugd”. Iako je zabava bila na visokom nivou, bio je to prvenstveno akustični zvuk koji je jako podsjećao na električni, gitarist sastava Vlatko Ćavar Brada je imao akustičnu gitaru čiji je zvuk bio – poluelektrični. Nije za zamjeriti, psihomodopopci su pružili publici dva sata odlične muzike. Vintage ako i nije bio pun, onda je bio jako blizu toga. Bilo je i guranja u prve redove, tako da su u jednom momentu bili prekršeni zakoni fizike, cijeli Vintage je bio ‘prvi red’.

  “Telegram Sam” je poslužila kao lagani uvod, a treća po redu “Ja nikad nisam bio normalan” (poznata i pod nazivom “Bomba”) počela je dražiti okupljene da se pridruže Davoru Gopcu u pjevanju. Nije tajna da je Gobac svoju publiku kupio svojim šarmom – on nikoga, pa tako ni sebe ne doživljava smrtno ozbiljno, a osim toga, čovjek voli scenu i scena voli njega. Dodamo li tome odlične muzičare koji su toliko dugo zajedno da će zajedno dočekati penziju, onda stvarno nije problem reći da je Psihomodo imao sve adute za dobru zabavu u svojim rukama.

  Muziku podržava

  Gobac ima gard najsimpatičnijeg spadala u gradu, razrednog komičara u čijem društvu svi žele biti petkom navečer. “Kad sam imao 16”, “Nema nje”, “Frida” (ponovljena je na prvom bisu), “Ponekad”, “Ona odlazi” redom su stvarale štimung najboljeg tuluma u gradu: uz malo pozajmica iz općih mjesta iz svijeta rock’n’rolla (T.Rex, Ramones, Velveti, Goffin-King…) Gobac i Psihići zvuče originalno, što je malo čudo ako znamo kako mu melodije podsjećaju na bjelosvjetske uzore. Albumom “Ćiribu, Ćiriba” Psihomodo se uspio redefinirati i svojoj infantilnosti dati – zrelost, pjesme s tog albuma ponosno stoje kraj provjerenih favorita.

  “Ajmo rukice u zrakača” bio je uvod u “Ja volim samo sebe”, uz “Osjećam se haj” (koja je također izmamila odobravanje publike) možda Gopčeva ‘signature song’. “Nebo”, “Donna”, “Ramona” i “Sexy magazin” su zatvorile regularni dio koncerta. Jedini promašaj u inače dobroj set listi bila je banalna “Mila”, a kako psihomodopopci ne mogu bez zezanja, tako na koncertu nisu odsvirali “Starfucker”, iako je publika to zahtijevala. Prvi bis je zatvoren “Letećim odredom”, a drugi prepjevom Ramonesa “Hej djevojko”. Petak navečer, osjećali smo se haj, mozak baj baj. Nije ni to loše.

  Muziku podržava
  Stisni