Goran Bare & Majke u Tvornici: Nuspojave vrhunskog blues rocka

  3083

  Goran Bare & Majke

  100Kn – 150Kn
  Datum i vrijeme: Petak, 9.11.2018. @ 22:00
  Mjesto održavanja: Tvornica kulture Zagreb , Šubićeva 2

  Jedan od posljednjih, ako ne i posljednji ‘tvornički’ koncert Gorana Bare & Majki nije mi ostao u najboljem sjećanju jer unatoč briljantnom muziciranju uigrane petorke većina večeri protekla je u znaku stand-up tragikomedije šestog člana koja je ništa drugo nego testirala strpljenje do daske popunjene Tvornice kulture. Zasićenje blues rockom od strane karizmatičnog vođe ovog kolektiva bilo je više nego očito i predviđanja da će mu od benda ikada više nešto biti bila su apstrakcija nad apstrakcijama. Međutim, onda je došao kraj koncerta. Nije to više čak bio ni bis već višak vremena kojeg je Bare odlučio mudro iskoristiti. Premijerno su izvedene nove pjesme “Ljubav krvari” i nešto za što se kasnije ispostavilo da se zvalo “Skarabej Go-Go”. Iznad glave mi je visio upitnik jer taj poduži materijal bio je potpuno drugačiji od svega što su tu večer svirali. I bio je moćan. Stvarno moćan. Nakon nekoliko mjeseci izašao je album “Nuspojave” i vrag me odnio ako to nije najbolje što je Bare objavio još od antologijskog “Vrijeme je da se krene”.

  Goran Bare & Majke, foto: Monika Bračević
  Foto: Monika Bračević

  Konačno je i Zagreb dočekao promociju “Nuspojava”, a preuređena Tvornica poslužila je kao više nego dobro mjesto za takvu ceremoniju. Koncert je kasnio punih sat vremena i to je nešto na što je domaći puk itekako otupio.

  Goran Bare & Majke, foto: Monika Bračević
  Foto: Monika Bračević

  Tvornica se popunila k’o šipak, a Bare je na stage izletio s pola kile banana u rukama. Čovjek ih je uredno podijelio, na mikrofon povikao nešto poput “viva la revoluzion, viva komadante Che Guevara” i show je mogao početi.

  Muziku podržava

  Set su otvorili s “Vrijeme je da se krene” i već je s prvim tonovima bilo jasno da će ovo biti izniman koncert. Bare je bio superraspoložen, energičan i mobilan na stageu. Zvjerski se trudio da određene stvari otpjeva kako spada i da, te određene stvari otpjevao je jako, jako dobro. Na trenutke bilo je i jasnih naznaka onog prepoznatljivog promuklog, prljavog tona koji je obilježio ploče Majki ’90-ih godina. Na ostatak ekipe iz benda zbilja ne treba trošiti previše riječi. To je bila očekivano profesionalna i debelo impresivna svirka s jakim naglascima na Domaćinovićevim lead ispadima i Rodikovoj pedal steel gitari.

  Goran Bare & Majke, foto: Monika Bračević

  Ipak, da ne bi sve zvučalo tako sjajno i bajno, bilo je tu iritantnih gafova. Pjesme su znale biti prekidane od strane šefa benda jer čovjek nije pogodio pravi tonalitet, a “Odvedi me” je vokalno gotovo potpuno zastranila. Bis je bio potpuni promašaj, spuštalica atmosfere, prehladan tuš, sedativ za smirenje, tableta za spavanje, nazovite to kako hoćete. Krenulo je s nečim što se navodno zove “Sunce više ne izlazi” i taj komad je odsviran ne jednom, već dva puta, jer kako je Bare pobliže pojasnio “snima se spot, pa moramo još jednom”. Nastavilo se s izvrsnom “Dobri anđeo te noći je pao”, ali, za ime Božje, nikako izvrsnom u ovom dijelu koncerta. “Baretov blues” u takvom redoslijedu pjesama i nakon više od dva sata svirke bio je kap koja prelijeva sve čaše ovoga svijeta.

  Publika se činila podosta pasivnom (ali, tko bi pogodio što se događa u glavama statičnih slušatelja) i tek je s “Budi ponosan” okinula kako treba. Početno zborsko pjevanje uz “Vrijeme je da se krene” tek se ovdje nastavilo i bio je to nenadmašiv osjećaj. Bolju izvedbu ove himne nikada uživo nisam čuo. Briljantne su također bile i standardne “Fantastična vatra”, “Mršavi pas”, “Grešnik” i ostale, ali ono što je pomelo sve pred sobom bile su “Ljubav krvari” te pogotovo “Skarabej Go-Go”, obje s “Nuspojava”.

  Šteta je što ovaj bend odlučno udara po istim naslovima iz koncerta u koncert i uvijek je dobro čuti klasike i hitove vjerojatno najboljeg blues rock benda s ovih prostora, ali zbilja ne bi bilo loše koji put čuti i pjesme poput “Svaku noć i svaki dan”, “Dobro se osjećam”, “Rođen u blatu”, “Izazivajmo nerede”, “Cigan” ili bilo koji drugi naslov koji je zadnji put uživo sviran valjda prije tisuću godina.

  Goran Bare & Majke, foto: Monika Bračević

  Kad se sve zbroji i oduzme ovo bi mogao biti jedan od boljih koncerta kojeg su Majke posljednjih godina vjernoj publici isporučile. A uz sjajan album kakav su “Nuspojave”, te sinoćnji dokaz da Bare može odlično pjevati kad to baš i hoće, reklo bi se da se od Majki i dalje još uvijek može očekivati nešto itekako vrijedno pažnje.

  472 Shares
  Muziku podržava