Kiša, blato i Metallica – tko je bio pričat će i unucima…

  57791

  Je li netko uopće mogao očekivati bolje vrijeme od ‘apokaliptične’ kiše i ‘živog’ blata na prvom gostovanju Metallice pred hrvatskim fanovima, s obzirom kroz što se sve moralo proći da do toga susreta dođe? Teško.

  Možda će se neki sjetiti da se još 1991. godine najavljivalo da Metallica stiže u Zagreb u sklopu velike “Monsters of Rock” turneje, koja je okupljala tadašnja glavna imena hard & heavy scene. Nastup je otkazan zbog predratnog stanja koje nas je zadesilo.

  Muziku podržava

  Ali nakon 2004. i otkazivanja tadašnjeg nastupa u Velikoj Gorici nije samo ostao gorak okus u ustima fanovima, već i rupa u novčaniku – novac od ulaznica im nikada nije vraćen – crni oblaci i munje pojavili bi se svaki put kad bi netko spomenuo ime Metallica. Samim time je zakazivanje ovog novog dolaska nosilo sa sobom ogromnu neizvjesnost. Ali, pokazalo se već prvog dana pretprodaje ulaznica, nepotrebnu neizvjesnost. Na kraju je prodano gotovo 30.000 ulaznica za prvi nastup Metallice u Hrvatskoj.

  Ali valjda su se svi bogovi i đavli trebali smilovati pa da ta ‘sudbonosna’ nedjelja, 16. svibnja 2010., na zagrebačkom Hipodromu prođe kao i svaka druga proljetna nedjelja. Ali nije, crni oblaci su ostali, munja na sreću nije bilo. I… dobro, na kraju se većini to blato na Hipodromu pokazalo kao dobra zajebancija – kad si već tu uživaj koliko možeš ili bolje da nisi došao. Ipak je ovo heavy metal spektakl.

  Jedan veliki i dva manja ekrana, nešto pirotehnike, jak razglas i klasičan open-air stage bilo je sve što je Metallica ponudila od vizualnog dojma, za ‘gladnog’ dosta.

  Otvorivši koncert s “Creeping Death” i “For Whom the Bell Tolls” odmah su lupili do jaja, da bi uz još dvije pjesme s “Ride the Lightning”, između kojih su ubacili “Fuel” došli do aktualnog “Death Magnetica“, kojeg su predstavili s četiri stvari. “The Day That Never Comes” ostavila je najjači dojam od novijih stvari, ali zato je “Sad But True” dobro legla publici.

  Naravno, “One” popraćena uvodnom pirotehničkom artiljerijom, “Master of Puppets” i “Battery” su cijelu ‘dvoranu’ digle iz blata, a “Nothing Else Matters” je bila za ekipu iz zadnjih redova i lagano gibanje, ali “Enter Sandman” je zato dobro legla za kraj regularnog dijela.

  Na bisu je uslijedio cover Diamond Heada “Am I Evil” te povratak na sam početak i album “Kill Em All” s “Hit The Lights” i “Seek & Destroy“, odličan izbor za kraj.

  Dva sata su brzo proletjela. Momci su se čudili kako u svojih 29 godina još uvijek nisu bili kod nas te konstatirali da se vraćaju uskoro, vidjet ćemo… Neki fanovi su ih predugo čekali, toliko dugo da im posljednje albume niti ne slušaju.

  Vremena se mijenjaju pa tako i Metallica, to više nije bend kojeg slijede horde odanih fanova, ali je to bend koji može zapaliti masu, a ta masa, upravo je dokazano, postoji u Hrvatskoj, stoga do sljedećeg puta s Metallicom ‘…And Justice For All’.

  Set-lista:
  Ecstasy of Gold (intro)
  Creeping Death
  For Whom the Bell Tolls
  Fuel
  Ride the Lightning
  Fade to Black
  That Was Just Your Life
  The End of the Line
  The Day That Never Comes
  Sad But True
  Broken, Beat And Scarred
  One
  Master of Puppets
  Battery
  Nothing Else Matters
  Enter Sandman
  -bis-
  Am I Evil (cover Diamond Head)
  Hit The Lights
  Seek & Destroy

  Fotografije s koncerta objavljene su u našoj foto galeriji.

  1.7K Shares
  Muziku podržava